Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στα Βαλκάνια: Σε εξέλιξη σχέδιο για την ”ένωση” Koσόβου-Πρέσεβο – Την βοήθεια των ΗΠΑ ζήτησαν οι Αλβανοί…

Μετά τις κινήσεις για απόσχιση των Σερβοβόσνιων από το “κράτος” της Βοσνίας, σειρά πήρε το Πρέσεβο στην Νότια Σερβία, το οποίο κατοικείται στην πλειοψηφία του από Αλβανούς και αποτελεί το επόμενο “καυτό” σημείο των Βαλκανίων…

Ο επικεφαλής δήμαρχος του Πρέσεβο (αλβανικής καταγωγής), επισκέφθηκε πρόσφατα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε με πολλούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον Αμερικανό πολιτικό Eliot Engel.

Ο δήμαρχος της κοιλάδας του Πρέσεβο σημείωσε ότι ο αλβανικός πληθυσμός αυτής της επικράτειας (εντός της Σερβίας) επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην αποκαλούμενη δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθύμισε δε, ότι η επιθυμία όλων των Αλβανών είναι να ζουν σε ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και ότι αυτό ήταν μια ιδέα πολλών ετών, ειδικά όταν το 1992 η πλειοψηφία των Αλβανών “επέλεξε αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο ίδιος.

“Ο αλβανικός πληθυσμός επιθυμεί να υποστηριχθεί χωρίς αστερίσκους από την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι χωρίς υποστήριξη, σίγουρα δεν θα λάβουμε καμία μη εξουσιοδοτημένη απόφαση.

Πώς μπορώ να πείσω τους Αλβανούς να παραμείνουν στη Σερβία όταν τα παιδιά τους διαβάζουν εδώ και είκοσι χρόνια σερβικά βιβλία και μια άλλη λογοτεχνία και όχι στην αλβανική γλώσσα. Είναι δύσκολο για τους Αλβανούς να εισέλθουν σε σερβικές κρατικές δομές, όπου δεν υπάρχει κανένας Αλβανός”, δηλώνει ο Δήμαρχος Arifi κάνοντας ένα ρητορικό ερώτημα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μια μερικώς αναγνωρισμένη ανεξάρτητη δημοκρατία, η οποία κατοικείται κυρίως από Αλβανούς.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργήθηκαν δικές του ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια ολόκληρης της δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι είχε μιλήσει παλαιότερα υπέρ της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία, και της ενοποίησης της περιοχής της κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την υλοποίηση πάση θυσία του σχεδίου από την δύση, για την ανάληψη του πλήρους ελέγχου του υπερ-καναλιού Θες/νίκη-Σκόπια-Πρέσεβο-Δούναβης, με το οποίο θα ελέγχονται όλα τα αγαθά που θα εισέρχονται στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κοσοβάρος Πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι αυτό είναι το όραμά του και θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι την αλλαγή του ιδρυτικού εγγράφου της χώρας.

«Διόρθωση των συνόρων, ναι. Με ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Με τη συμπερίληψη των περιοχών Presevo, Bujanovac και Medvedja στο Κοσσυφοπέδιο. Θα εργαστώ για να αλλάξω το Σύνταγμα. Η αλλαγή του Συντάγματος δεν είναι το τέλος του κόσμου»

“Ναι αλλά τότε πώς η κοιλάδα του Πρέσεβο θα ενωθεί με το Κόσοβο;”, διερωτώνται πολλοί ειδικοί αναλυτές.

Οι σχέσεις Ρωσίας–Σερβίας και η βάση των Ρώσων στο Νις αποτελούν τον κύριο στόχο των ΗΠΑ, σε μια χώρα που μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει την «Συρία» των Βαλκανίων.

Τώρα όμως ένα τέτοιο σενάριο είναι λιγότερο απίθανο, διότι έχουμε έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Νις (3000 Ρωσοι σύμβουλοι) ενώ έχουμε αναβάθμιση στον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα αιχμής, όπως αεροσκάφη, πυραύλους κά.

Ο Πούτιν καραδοκεί και θα χτυπήσει τις ΗΠΑ αν προσπαθήσουν να κάνουν στη Σερβία ότι πήγαν να κάνουν στην Ουκρανία.

pentapostagma.gr

Shares