Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ο Πούτιν ζητά συνάντηση κορυφής για την Λιβύη χωρίς την Τουρκία…

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πρότεινε…

…κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Φόρουμ για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, την διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής εντός του 2020 στην οποία οι ηγέτες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία) θα συζητήσουν τα παγκόσμια προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές φόρουμ, είπε ότι «η λήθη του παρελθόντος και η απομόνωση ενώπιον των απειλών μπορούν να έχουν φοβερές συνέπειες».

Κατά την άποψη του «το παράδειγμα μπορούν και πρέπει να δώσουν οι χώρες που ίδρυσαν τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, οι πέντε χώρες που φέρουν την ευθύνη για την διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε την ιδέα του αυτή με μερικούς ομολόγους του οι οποίοι την αντιμετώπισαν θετικά. Παράλληλα δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε χώρα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και πως

«η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν σοβαρό διάλογο και προτίθεται να μη καθυστερήσει να στείλει αυτό το μήνυμα στους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν πολλά καθήκοντα και ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στην οποία ήταν παρόντα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Εμείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιστρέψουμε στο ζήτημα αυτό και να λάβουμε μια ανάλογη απόφαση, αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος , επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση μια συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι σημαντική και συμβολική», καθώς όπως είπε «εορτάζουμε τα 75 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Η κίνηση αυτή βάζει στον «πάγο» την Άγκυρα που επιδιώκει να είναι μέσα σε όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και φυσικά στη Λιβύη με την οποία υπέγραψε μνημόνια οριοθέτησης δήθεν θαλασσίων ζωνών αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας.

Θετικός στην πρόταση Πούτιν ο Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου για σύνοδο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σήμερα, πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρουν ιστορική ευθύνη. Αγαπητέ Βλαντιμιρ, υποστηρίζω την πρότασή σας να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να το επιτύχουμε αυτό, καθώς είμαστε οι εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης».

Οι όμορες χώρες της Λιβύης απορρίπτουν «κάθε ξένη παρέμβαση» στη χώρα αυτή

Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Λιβύη απέρριψαν σήμερα «κάθε ξένη παρέμβαση» στη χώρα αυτή που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, στη σύνοδο που διεξήχθη στο Αλγέρι με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Σάμπρι Μπουκαντούμ ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο «να σεβαστούμε τη Λιβύη ως ενιαίο κράτος, να σεβαστούμε την πολιτική εξουσία των νόμιμων αρχών στο σύνολο του εδάφους» της χώρας.

Με πρωτοβουλία της Αλγερίας, στη σύνοδο αυτή μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου, του Τσαντ και του Μαλί. Συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από το Σουδάν και τον Νίγηρα.

Παρών στη σύνοδο ήταν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου που διεξήχθη στο Βερολίνο την Κυριακή.

«Η σύνοδος αυτή δεν είναι ένας μηχανισμός αλλά μάλλον μια σύνοδος για να ακουστούν οι φωνές των γειτονικών χωρών (της Λιβύης) στα διεθνή φόρουμ», εξήγησε ο Μπουκαντούμ. Όλοι οι συμμετέχοντες απέρριψαν «κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη» και ενθάρρυναν όλες τις πλευρές να επιλύσουν την κρίση «με ειρηνικά μέσα».

Στο Αλγέρι δεν συμμετείχαν ούτε ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ούτε ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο οποίος πήγε στο Βερολίνο την Κυριακή, πρότεινε να βοηθήσει στην έναρξη ενός ενδολιβυκού διαλόγου. «Όλοι ζητούν τη μεσολάβηση της Αλγερίας. Είναι ενθαρρυντικό (…) Η ειρήνη στη Λιβύη είναι συνώνυμη με την ειρήνη σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τεμπούν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Τις τελευταίες ημέρες στην Αλγερία έχουν βρεθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Την Κυριακή αναμένεται στο Αλγέρι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

kalimeraellada.gr

Shares