Τετάρτη , 30 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΙΝΑΣ-H Iαπωνία αποκτάει αεροπλανοφόρα: Μετατρέπει τα ελικοπτεροφόρα κλάσης Izumo…

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΙΝΑΣ-H Iαπωνία αποκτάει αεροπλανοφόρα: Μετατρέπει τα ελικοπτεροφόρα κλάσης Izumo...

Προφανώς φοβούμενη την αναβάθμιση της κινεζικής στρατιωτικής ισχύος  με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, η Ιαπωνία αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση αεροπλανοφόρων εκ των… για να αντισταθμίσει τη ναυτική ισχύ του Πεκίνου.

Έναν χρόνο πριν ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας είχε ανακοινώσει πως η χώρα του μελετά την αγορά αεροσκαφών F-35B STOVL (short take-off and vertical landing) τα οποία θα υπηρετούσαν στα δύο ελικοπτεροφόρα της κλάσης Izumo, τα οποία θα υφίσταντο τις απαραίτητες μετατροπές. Λίγο αργότερα δόθηκε η έγκριση μετατροπής των δύο σκαφών της κλάσης Izumo σε πραγματικά αεροπλανοφόρα.

Τα σκάφη θα αποκτήσουν ενισχυμένα καταστρώματα για να αντέχουν το βάρος και την καταπόνηση κατά την κάθετη απο-προσνήωση των F-35B. Τα Izumo χαρακτηρίζονται ως “αντιτορπιλικά πολλαπλών ρόλων” αλλά στην πραγματικότητα είναι ελικοπτεροφόρα.

Η βρετανική BAE Systems θα βοηθήσει τους Ιάπωνες στην μετατροπή των σκαφών σε καθαρόαιμα αεροπλανοφόρα. Η ΒΑΕ έχει σχετική εμπειρία λόγω ναυπήγησης των σκαφών της κλάσης Queen Elizabeth στα οποία υπηρετούν επίσης αεροσκάφη F-35B. Πάντως η μετατροπή των Izumo δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares