Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η Αίγυπτος ενισχύει τον Χάφταρ στη Λιβύη με ρωσικά τεθωρακισμένα…

Η Αίγυπτος φαίνεται πως προχωρά σε αποφασιστικές ενέργειες, επιδεικνύοντας την ισχύ της αλλά και την πρόθεση να υποστηρίξει με δυνάμεις την προσπάθεια του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Σίσι προμηθεύει τον σύμμαχο του με ρωσικά τεθωρακισμένα…

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής και δράσης της Τουρκίας, στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η Αίγυπτος προχωρά στην «αντεπίθεση» καθώς όπως αναφέρουν αιγυπτιακές πηγές, το Κάιρο προμηθεύει τον Χάφταρ με ρωσικά οχήματα.

Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ. Ειδικότερα, ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Με πληροφορίες από: Sigmalive/onalert.gr

Shares