Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ!Ουάσιγκτον κατά Βερολίνου για τις αμυντικές δαπάνες και τον Nord Stream 2…

O Αμερικανός αντιπρόεδρος, κάλεσε τη Γερμανία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου με τη Ρωσία και να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς επιτέθηκε με σφοδρότητα τη Γερμανία και άλλα κράτη — μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με τις αμυντικές τους δαπάνες που δεν φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ τους, όπως συμφωνήθηκε το 2014.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι το Βερολίνο πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα και πως δεν αρκεί ο στόχος που έχει τεθεί για αμυντικές δαπάνες 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024. Είπε επίσης, ότι τα μέλη της Συμμαχίας έχουν δεσμευθεί για τη συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων έως το τέλους του επόμενου έτους και για να φτάσουν το στόχο του 2% έως το 2024.

«Ωστόσο, παρά πολλές άλλες (χώρες) υπολείπονται, και όπως γνωρίζουμε όλη, η Γερμανία είναι η πρώτη ανάμεσά τους», πρόσθεσε και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έχει επωφεληθεί από την προστασία που παρέχουν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, οι ετήσιες δαπάνες της Γερμανίας σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις αποδεικνύουν «μεγάλες ελλείψεις στην στρατιωτική ετοιμότητα της Γερμανίας».

Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν το μόνο σημείο κριτικής του Πενς προς το Βερολίνο. Επανέφερε το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Ρωσία. Ισχυρίστηκε ότι εάν η Γερμανία επιμείνει στην απόφαση για την κατασκευή του τότε θα καταστεί «κυριολεκτικά οικονομικός αιχμάλωτος της Ρωσίας».

«Είναι απλά απαράδεκτο για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αγνοεί την απειλή της ρωσικής επιθετικότητας και να παραβλέπει την ίδια του την άμυνα και την κοινή μας άμυνα», είπε ο Πενς.

ΠΗΓΗ

Shares