Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ραγδαία Εξέλιξη – Ξεκινάει αιφνδιαστικά η 3η φάσης της άσκησης «Καταιγίδα»…

Ηχηρό μήνυμα στέλνει η Αθήνα στην Τουρκία με την πραγματοποίηση τελικά του τρίτου μέρους της άσκησης «Καταιγίδα», που είχε αναβληθεί.Μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και με δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε τελικά να πραγματοποιήσει με… περικοπές την άσκηση «Καταιγίδα 2020», που είχε αναβληθεί, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα.

Ειδικότερα, από σήμερα έως και την Παρασκευή 22 Μαΐου αναμένεται να διεξαχθεί το τρίτο μέρος της άσκησης στο Μυρτώο πέλαγος. Στο συγκεκριμένο σκέλος της άσκησης θα συμμετέχουν πλοία από όλες τις διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα εκτελέσουν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η χρονική επιλογή διεξαγωγής της άσκησης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα ακολουθεί κλιμακώνει την ακραία επιθετική πολιτική στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Λιβύης, η εμπλοκή της Τουρκίας υπέρ της τουρκόφιλης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ έχει γείρει την πλάστιγγα (τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα) υπέρ των δυνάμεων του GNA και των Τουρκμένων τζιχαντιστών τους οποίους έχει μεταφέρει κατά χιλιάδες η Άγκυρα στην Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η άσκηση «Καταιγίδα» είναι η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετέχει η πλειονότητα του ελληνικού στόλου. Φέτος, όμως, η διεξαγωγή των δύο πρώτων σκελών της άσκησης ματαιώθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του επικαλέστηκε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της «Καταιγίδας» και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της νόσου στο Πολεμικό Ναυτικό είναι σχεδόν μηδενικά. Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου με τμηματική έξοδο του Στόλου σε όλο το Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπήρχε θα ολοκληρωνόταν σήμερα.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η ματαίωσή της συνδέθηκε με την επικοινωνία που υπήρξε, λίγο πριν την πρόσφατη σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου από την πλευρά της Ελλάδας και του Χουλουσί Ακάρ από την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνομιλίας, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν την ματαίωση των δύο μεγάλων ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Αιγαίο, την ελληνική «Καταιγίδα» και την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

newpost

Shares