Σάββατο , 8 Αυγούστου 2020
Τελευταία Νέα

Ραγδαία Εξέλιξη με το Dieselgate-Άνοιξε ο δρόμος για αγωγές κατά της Volkswagen ….

Ραγδαία Εξέλιξη με το Dieselgate-Άνοιξε ο δρόμος για αγωγές κατά της Volkswagen ....

Οι καταναλωτές στην ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να καταθέτουν αγωγές κατά της Volkswagen στα εθνικά τους δικαστήρια, αν έχουν αγοράσει οχήματα με εγκατεστημένα λογισμικά, που δείχνουν φαινομενικά μειωμένες εκπομπές, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει της ετυμηγορίας του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ, η Volkswagen μπορεί να αντιμετωπίσει μαζικές προσφυγές από καταναλωτές σε όλες τις χώρες της Ένωσης, λόγω του Dieselgate.

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο της ΕΕ, αφού ένα αυστριακό δικαστήριο που χειριζόταν μια προσφυγή της αυστριακής ένωσης καταναλωτών VKI για λογαριασμό 574 ιδιοκτητών οχημάτων με παραποιημένο λογισμικό, ζήτησε να εξακριβώσει αν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως, βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, οι προσφεύγοντες θα πρέπει κατ’ αρχήν να καταθέτουν την αγωγή στον τόπο κατοικίας του εναγόμενου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που υπήρξε ζημία, υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αναληφθεί δράση στον τόπο όπου συνέβη η ζημία.

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε πως η ζημιά συνέβη μόνο τη στιγμή που τα οχήματα αγοράσθηκαν, καθώς αποκτήθηκαν σε τιμή υψηλότερη της πραγματικής αξίας τους.

Η VKI ζητεί αποζημίωση για τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που πλήρωσαν οι καταναλωτές για τα οχήματα και στην αξία των «πειραγμένων» οχημάτων. Η Volkswagen δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό σε ντιζελοκίνητα οχήματά της για να εξαπατήσει τα αμερικανικά τεστ εκπομπών ρύπων, ένα σκάνδαλο που έλαβε την ονομασία dieselgate και κόστισε στη Volkswagen περισσότερα από 30 δισ. δολάρια σε επιδιορθώσεις των οχημάτων, πρόστιμα και προβλέψεις.

Τι είναι το Dieselgate της Volkswagen;

To λεγόμενο dieselgate ξέσπασε το 2015. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 , η Αρχή Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) κάλεσε την Volkswagen να ανακαλέσει 482.000 πετρελαιοκίνητα οχήματά της που είχε πουλήσει στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη ότι είναι εφοδιασμένα με λογισμικό που παραποιούσε τις τιμές εκπομπής ρύπων.

Οι κινητήρες ήταν εφοδιασμένοι με ένα λογισμικό…. η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares