Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ με τα ελληνικά ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ! Έπεσαν ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ…

Mε ανάδοχους τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Ισπανική Repsol πέφτουν οι υπογραφές των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο, βόρεια της Κεφαλονιάς και πλησίον της Κέρκυρας.

Τα ΕΛΠΕ είναι ο μοναδικός ανάδοχος για το block 10 ενώ στο Ιόνιο υπάρχει συμμαχία με την Repsol. Στην κοινοπραξία οι δύο ισχυροί όμιλοι ελέγχουν από 50% έκαστος.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο κύκλο των παραχωρήσεων των οικοπέδων για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είχαν αποτελέσει πρόσφατα και αντικείμενο κριτικής από τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, όπως για παράδειγμα η ExxonMobil.

Η τελευταία μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ τελούν εν αναμονή για την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων Δυτικά και Βορειοδυτικά της Κρήτης. Για τα δύο οικόπεδα έχουν συσταθεί δύο κοινοπραξίες ανάμεσα σε Total (ελέγχει το 40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%)..

Η υπογραφή των συμβάσεων για τα νέα οικόπεδα συμπίπτει με τις χθεσινές 08/04 ανακοινώσεις και από την Energean, η οποία από τις αρχές του μήνα έχει θέσει στην παραγωγή το κοίτασμα Έψιλον στον κόλπο της Καβάλας, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996).

Όπως ανακοινώθηκε η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση ΕΑ-Η3, η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου.

Η γεώτρηση έφθασε σε μήκος 5.679 μέτρων και διείσδυσε κατά 689 μέτρα στον ψαμμιτικό ταμιευτήρα του κοιτάσματος Έψιλον, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Επόμενο βήμα για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) είναι η παραχώρηση πέντε νέων οικοπέδων στο Ιόνιο αλλά και Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης (σ.σ τα τελευταία συνορεύουν με τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που ελέγχει η κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ).

economico.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares