Τρίτη , 5 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ! Οι ΗΠΑ βάζουν στο «στόχαστρο» την Σερβία και δίνουν κι άλλο εξοπλισμό στην Αλβανία…

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν με βιαστικούς ρυθμούς την Αλβανία προφανώς αναμένοντας κάποιο πολεμικό επεισόδιο με την Σερβία λόγω Κοσόβου την ίδια στιγμή που και η Ρωσία κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τους Σέρβους.

Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει τρία ελικόπτερα Black Hawk που θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες.

Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν μεταξύ τους έναν ιδιότυπο proxy war (δια αντιπροσώπων) με έπαθλο τα Βαλκάνια αφού η Σερβία είναι η μόνη χώρα που έχει απομείνει υπό ρωσική επιρροή.

Με δήλωσή της το Σάββατο, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Olta Xhacka, η οποία επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία στο Νιου Τζέρσει.

Τα ελικόπτερα αποτελούν μέρος ενός πακέτου υποστήριξης των ΗΠΑ για την Αλβανία, η οποία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2009. Οι νέοι εξοπλισμοί αντικατέστησαν παλιότερους παρωχημένους εξοπλισμούς της χώρας.

Ο στρατός των ΗΠΑ θα εκπαιδεύσει Αλβανούς πιλότους και θα αναλάβει τη συντήρησή τους. Η Αλβανία δεσμεύεται να καταβάλει ετήσια αμοιβή, το ποσό της οποίας δεν αποκαλύπτεται.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Αλβανία επίσης μια σειρά από οχήματα τύπου Humvee και Mine-Resistant Ambush-Protected (MRAP).

H Σερβία στηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Ρωσία από όπου και παραλαμβάνει μαχητικά Mig-29 ως βοήθεια στην ανασυγκρότηση της σερβικής Αεροπορίας η οποία είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά κατά τον πόλεμο του 1999 όταν το ΝΑΤΟ ισοπέδωσε την χώρα.

Τα MiG είναι μεταχειρισμένα.

Προσφάτως η Ρωσία παρέδωσε στην Σερβία έξι MiG-29 και έχει δεσμευτεί για την παροχή και 60 ακόμα θωρακισμένων οχημάτων.

Όπως είναι πλέον γνωστό το Βελιγράδι διαθέτει 14 επιχειρησιακά MiG-29.

«Η Αεροπορία μας δεν έχει υπάρξει τόσο ισχυρή επί δεκαετίες», είπε ο Σέρβος ΥΠΑΜ προ ενός μηνός.

Όμως όπως φαίνεται οι ΗΠΑ δεν έμειναν άπραγες και απέστειλαν και αυτές με την σειρά τους πολεμικό υλικό στην Αλβανία.

«Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια, εκατοντάδες  θωρακισμένα οχήματα φορτώθηκαν το σούρουπο»γράφει η αλβανική ιστοσελίδα «portalikuqezi», επικαλούμενη βίντεο που τράβηξε ένας Αλβανός πολίτης τόσο στο λιμάνι του Δυρραχίου όσο και στην εθνική οδό.

Αναφέρεται ότι έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί έχουν δωρίσει 37 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία, αλλά το περιστατικό αυτό δείχνει ότι  έχουν στείλει και άλλον  στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares