Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κόσμος άρχισε να μιλά για “νέο σχίσμα” λόγω του Πάπα Φραγκίσκου

Τον ασκό του Αιόλου στην Καθολική Εκκλησία φαίνεται πως άνοιξε ο θάνατος του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου, με τον νυν Πάπα Φραγκίσκο να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται αντιμέτωπος με ολομέτωπη επίθεση των στενότερων συνεργατών του προκατόχου του Πάπα Βενέδικτου που τον κατηγορούν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι φέρει την ευθύνη που «ράγισε η καρδιά» του εκλιπόντα ποντίφικα.

Χαρακτηριστικά – όπως μεταδίδει μέσω της Deutsche Welle ο ανταποκριτής της στη Ρώμη, Θόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης – ο επί σειρά δεκαετιών γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, εξαπέλυσε ανοικτή επίθεση κατά του πάπα Φραγκίσκου. Πρώτα, τον κατηγόρησε ότι με την απόφασή του να περιορίσει αυστηρά την τέλεση της θείας λειτουργίας στα λατινικά έκανε την καρδιά του Βενέδικτου να ραγίσει.

Στη συνέχεια ο γραμματέας και στενότερος συνεργάτης του Βενέδικτου, Γιόσεφ Ράτσινγκερ, πρόσθεσε ότι ο Αργεντινός Πάπας, του αφαίρεσε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του και δεν άκουσε τις συμβουλές του σχετικά με την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων των ομοφυλόφιλων και την καταπολέμηση της λεγόμενης «θεωρία του φύλου».

Αυτές τις κατηγορίες «φωτογράφιζε» σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν μιλώντας σε όσους είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να ακούσουν το κήρυγμά του, τους ζήτησε ουσιαστικά να κλείσουν τα αυτιά στα κακόβουλα σχόλια.

«Αντί να κάνουμε κακόβουλα σχόλια, να κουτσομπολεύουμε και να διχαζόμαστε, ας κοιταχτούμε με συμπόνοια, ας αλληλοβοηθηθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.

 

Ποιος θα διαδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο;
Όπως αναφέρει η DW, η σύγκρουση στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας είναι εμφανέστατη και δεν αποτελεί προσωπική υπόθεση. Μετά τον θάνατο του Γερμανού επίτιμου Πάπα η υπερσυντηρητική πτέρυγα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέβασε αισθητά τους τόνους φοβούμενη ότι μπορεί να τεθεί οριστικά στο περιθώριο.

Χρησιμοποιούνται μάλιστα πρωτοφανείς εκφράσεις. Ο γραμματέας του Βενέδικτου έφτασε να δηλώσει ότι «μέσα στο Βατικανό, στο παρελθόν, διεπίστωσε ότι υπήρχε ο διάβολος, o οποίος έδρασε κατά του επίτιμου ποντίφικα». Ο Φραγκίσκος, απάντησε με νόημα ότι «πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό και όχι τα ψεύτικα είδωλα που μας σαγηνεύουν με το κύρος και την εξουσία με την γοητεία των ψευδών ειδήσεων».

Σε λίγες ημέρες ο γραμματέας του Γιόσεφ Ράτσινγκερ θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Μόνον η αλήθεια, η ζωή μου δίπλα στον Πάπα Βενέδικτο». Αναμένονται νέες επιθέσεις έστω και αν υψηλόβαθμοι κληρικοί επιμένουν ότι η αντιπαράθεση αυτή στην πραγματικότητα δεν ωφελεί κανέναν.

Ο κύριος στόχος της υπερσυντηρητικής πτέρυγας στο εσωτερικό του Βατικανού δεν είναι τόσο η αλλαγή των σημερινών ισορροπιών. Πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σχίσμα, με αποκοπή της συντηρητικής πτέρυγας κληρικών από την Εκκλησία της Ρώμης.

Αλλά το πραγματικό πεδίο μάχης είναι η διαδοχή του Φραγκίσκου, η επιλογή και η ταυτότητα του επόμενου ποντίφικα, ο οποίος θα προκύψει από την βούληση και την θεία φώτιση, όπως πιστεύουν οι Ρωμαιοκαθολικοί, του κονκλάβιου των καρδιναλίων.

 

Πηγή: Με πληροφορίες από DW/newsIT.gr

Shares