Σάββατο , 12 Ιουνίου 2021

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Επιβολή στρατιωτικού νόμου και γενική επιστράτευση για τους Αρμένιους…(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

 

Κήρυξε γενική επιστράτευση…

Η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κήρυξε «γενική επιστράτευση» ως απάντηση σε μια εκτεταμένη επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν.

«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η προεδρία.

Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσαν εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν και αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε τις εχθροπραξίες.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Δείτε τα βίντεο που αναρτήθηκαν πριν 2 ώρες:

«Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών», ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία, ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν που έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα, κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Δύο αζερινά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο αυτό, που υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προσθέτοντας πως οι αρμενικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, απαντώντας σε μια επίθεση εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στους οποίους περιλαμβάνεται η περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Ανακοίνωση αρμενικού ΥΠΕΞ:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας του Αρστάχ.

Σε δήλωση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

”Σήμερα τα ξημερώματα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν άρχισε να βομβαρδίζει τους ειρηνικούς οικισμούς του Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.Η αρμενική πλευρά θα δώσει κατάλληλη απάντηση, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού του Αρτσάχ καθώς και Θα δώσει επαρκή απάντηση σε πολιτικό επίπεδο.”

Ανακοίνωση αρμενικού υπουργείου Άμυνας

”Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας «αντεπίθεσης», η οποία αποδεικνύει ότι οι ενέργειες είχαν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, έγραψε η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Σουσάν Στεπανιάν στη σελίδα της στο Facebook. Κάθε στρατιώτης με βασικές γνώσεις μπορεί να αποδείξει ότι ο προγραμματισμός μιας επιθετικής επιχείρησης είναι θέμα εβδομάδων.”

Ταυτόχρονα η Αρμενία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την καταστροφή τανκ των Αζέρων.

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι έχουν εμπλακεί στον πόλεμο και οργάνωσαν την επίθεση των Αζέρων, καθώς τουρκικό Bayraktar έκανε περιπολίες από χθες το βράδυ, μέχρι πριν λίγο στα σύνορα με την Αρμενία!

«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει πλήρη την ευθύνη για την κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως εξαπέλυσε «αντεπίθεση» έπειτα από επίθεση των αυτονομιστών και έκανε λόγο για κατάρριψη ενός μόνο αεροσκάφους.

«Καταδικάζουμε αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν», αντέδρασε εξάλλου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στο Twitter διαβεβαιώνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP,pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares