Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022

Ραγδαία ανάπτυξη για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας

57542083

Τα περισσότερα από 300 διαμερίσματα στο νέο συγκρότημα του Abdulsalam Almajed στο Ριάντ πωλήθηκαν μέσα σε μόλις ένα μήνα έναντι μετρητών, χωρίς καν να χρειαστεί να τα διαφημίσει.

Βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη πως η αγορά ακινήτων στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο είναι “καυτή”, καθώς τα έσοδα από την αύξηση των τιμών της ενέργειας διαχέονται στην οικονομία.

Αλλά ο Almajed, μιλώντας στο Bloomberg, τονίζει ότι η αναζήτηση για τα σπίτια του 1 εκατ. ριγιάλ (266.400 δολάρια) αντανακλά και κάτι άλλο: την κοινωνική και οικονομική αλλαγή που αναδιαμορφώνει το βασίλειο, η οποία επιταχύνεται.

“Υπάρχει μια αλλαγή στη νοοτροπία”, δήλωσε ο Almajed, ο οποίος ηγείται της οικογενειακής εταιρείας ανάπτυξης Almajdiah Residence, καθώς ορισμένοι Σαουδάραβες αγκαλιάζουν το πιο ανοιχτό στυλ διαβίωσης στο οποίο απευθύνεται η εταιρεία του.

Ενώ ο de facto ηγέτης της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει προχωρήσει σε συγκέντρωση εξουσιών και έχει αυξήσει την πολιτική καταστολή από τότε που διαδέχθηκε τον πατέρα του, έχει επίσης τερματίσει ή χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ψυχαγωγία και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναμειγνύονται άνδρες και γυναίκες και προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Πριν από δέκα χρόνια, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν νοίκιαζαν καν σε γυναίκες, οι οποίες χρειάζονταν την έγκριση ενός άνδρα κηδεμόνα για πολλές αποφάσεις ζωής. Σήμερα, οι γυναίκες εισέρχονται σε μεγαλύτερο αριθμό στην αγορά εργασίας και το 30% των αγοραστών της Almajdiah είναι γυναίκες, οι οποίες αποκτούν επενδυτικά ακίνητα ή ένα δικό τους σπίτι.

Συμβάλλουν στην ανύψωση μιας οικονομίας που μετασχηματίζεται από τις αγορές ενέργειας. Καθώς ένα μεγάλο μέρος του κόσμου ανησυχεί για την έξαρση του πληθωρισμού που τροφοδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πιθανές υφέσεις, το πετρέλαιο με μέσο όρο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι φέτος σημαίνει ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ομάδα των 20.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διευρύνθηκε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο, όταν η μη πετρελαϊκή οικονομία αυξήθηκε κατά 5,4% και είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι στο τέλος του 2019, πριν από την πανδημία.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Saudi Aramco ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη από κάθε άλλη εισηγμένη εταιρεία παγκοσμίως. Δισεκατομμύρια δολάρια εισρέουν στα ταμεία της Σαουδικής Αραβίας και αυξάνουν τις κρατικές επενδύσεις, ενισχύοντας το κλίμα σε έναν ιδιωτικό τομέα που εξαρτάται από τα κρατικά συμβόλαια.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σημείωσαν ετήσια αύξηση 64% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, καθώς το βασίλειο ξεκινά ένα οικοδομικό οργασμό που περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα και πάρκα, καθώς και μεγαλεπήβολα σχέδια για μια νέα πόλη που χτίστηκε από το μηδέν και μια πολυτελή τουριστική ανάπτυξη στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι συνολικές δαπάνες ήταν κατά 16% υψηλότερες, παρόλο που ο αρχικός προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους προέβλεπε ότι θα μειωθούν.

Τα καλοκαίρια συνήθως στέλνουν τις σαουδαραβικές ελίτ σε πιο δροσερά κλίματα στην Ευρώπη, αλλά τα νεότερα εστιατόρια υψηλής ποιότητας του Ριάντ είναι γεμάτα. Στο Coya, μια λατινοαμερικάνικη αλυσίδα, οι πιο δημοφιλείς ώρες για δείπνο – 8:30 με 9 μ.μ. — είναι πλήρως κλεισμένες ένα μήνα πριν.

Οι συνδυασμένες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης, ένας δείκτης της καταναλωτικής δραστηριότητας, έχουν ανακάμψει, έχοντας αυξηθεί κατά 9% ετησίως τον Ιούνιο μετά από ένα υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ήταν 2,7%, περίπου το ένα τρίτο του ποσοστού στις ΗΠΑ ή την ευρωζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να σπάσει τη συνήθεια της πετρελαϊκής παρακολούθησης της σπατάλης και των περικοπών, διοχετεύοντας κίνητρα μέσω κρατικών ταμείων και σε μακροπρόθεσμα έργα όπως η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και ο τουρισμός.

Η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη κατά 7,6% φέτος, αλλά η ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2,5% έως το 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Το αργό διαμορφώνεται σήμερα γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παγκόσμιοι φόβοι για την οικονομική ύφεση και το ενδεχόμενο μεγαλύτερης προσφοράς από το Ιράν, εάν αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του, συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από την αγορά.

“Αν υπάρξει νέα κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, θα υπάρξει και πάλι επιβράδυνση της δραστηριότητας”, δήλωσε η Μόνικα Μαλίκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank. “Αλλά μια σειρά από θετικούς παράγοντες έρχονται μαζί σε αυτό το σημείο”.

Ο Almajdiah απευθύνεται σε εύπορους επαγγελματίες που θέλουν σπίτια ανοιχτού χώρου με άπλετο φυσικό φως. Πολλοί Σαουδάραβες προηγουμένως προτιμούσαν σπίτια με ψηλούς τοίχους και μικροσκοπικά παράθυρα για τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής. Αλλά το κοινωνικό άνοιγμα, μαζί με τις μικρότερες οικογένειες και τους αυστηρότερους προϋπολογισμούς, το αλλάζει αυτό.

Το νεότερο συγκρότημα της κατασκευάστριας εταιρείας είναι χτισμένο γύρω από κοινές αυλές και διαθέτει καφετέριες, γυμναστήρια και παιδικό σταθμό.

Το ύφος απηχεί τις πολυτελείς κατοικίες στο Ντουμπάι, το περιφερειακό κέντρο που θέλει να ανταγωνιστεί ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ανακοινώνοντας σχέδια για τον διπλασιασμό του πληθυσμού του Ριάντ και την προσέλκυση εκατομμυρίων ομογενών.

Αυτό είναι το κλειδί για την αισιοδοξία του Almajed. Όσο περισσότεροι άνθρωποι, τόσο περισσότερα διαμερίσματα θα χρειαστούν, είπε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares