Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022

Ράφια σούπερ μάρκετ – Τα… εύφλεκτα προϊόντα που «πυροδοτούν» την ακρίβεια

Σε υψηλά 11 ετών βρέθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο.

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών σε ενέργεια και σε βασικά προϊόντα, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πλήττοντας περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο σε υψηλά 11 ετών, στο 5,1%, έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Το επόμενο δίμηνο προβλέπεται ανηφορικό, με τον δείκτη τιμών να εκτιμάται πως θα προσεγγίσει το 6% τον Ιανουάριο.

Τον μεγαλύτερο, πάντως, «πονοκέφαλο» σε αγορά, πολίτες και κυβέρνηση φέρνει το τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια, το οποίο και εκτοξεύει το κόστος σε θέρμανση και ρεύμα.

Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται αύξηση κατά 135% στο φυσικό αέριο σε έναν χρόνο και κατά 34% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 45%. Από την κατηγορία «τρόφιμα» ενδεικτικά το αρνί – κατσίκι αυξήθηκε κατά 19,7%, το ελαιόλαδο κατά 17%, οι πατάτες κατά 14% και τα ζυμαρικά κατά 7,6%. Ως προς τη μηνιαία αύξηση, κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, ο δείκτης τιμών παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

πληροφορίες από in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!