Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Qatargate: Το αποκαλυπτικό email ιταλού ευρωβουλευτή – «Μην ψηφίσετε κατά του Κατάρ»

Το email του Αντρέα Κοτσολίνο προς του συναδέλφους του σχετικά με το Κατάρ


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο του Qatargate και τα νήματα που κινούσαν όσοι φέρονται να εμπλέκονται σε αυτό.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι ο οποίος εργαζόταν στην ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι «Fight Impunity» ενώ ήταν και κοινοβουλευτικός υπάλληλος.

Η «χοντρή» τσάντα του συντρόφου της Καϊλή και του Παντσέρι – Τι συνέβη στη βασιλική σουίτα ξενοδοχείου λίγο πριν το Μουντιάλ

Αρκετές πηγές από το S&D επιβεβαίωσαν στην EURACTIV ότι ο Τζόρτζι άσκησε πίεση σε άλλους βουλευτές της ΕΕ να αποφύγουν να καταψηφίσουν το Κατάρ.

«Έστελνε μηνύματα, τηλεφωνούσε σε ευρωβουλευτές του S&D ζητώντας τους να λάβουν τον λόγο στις συζητήσεις και να υποστηρίξουν το Κατάρ», είπε στο EURACTIV μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

«Προσφέρθηκε μάλιστα να παράσχει επιχειρήματα υπέρ του Κατάρ σε περίπτωση που οι νομοθέτες της ΕΕ δεν ήταν εξαιρετικά εξοικειωμένοι με την υπόθεση», πρόσθεσε μια άλλη πηγή.

Ο Τζόρτζι είναι βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή του S&D, Αντρέα Κοτσολίνο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και την Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ, ο οποίος φέρεται να μην έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο και δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι ο Τζόρτζι ήταν το «αφεντικό» στο γραφείο όταν πρόκειται για Κατάρ.

Η EURACTIV έφερε στο «φως» ένα email που έστειλε ο Κοτσολίνο στον όμιλο S&D που καλούσε τους συναδέλφους του να απορρίψουν μια τροπολογία που ισχυριζόταν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο ανατέθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς.

«Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μια χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» ανέφερε στο email ο Κοτσολίνο.

Στον «πάγο» μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα
Tο κεντροαριστερό Partito Democratico (PD) ανέστειλε τις αρμοδιότητες Αντρέα Κοτσολίνο, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς που κατακλύζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εθνική επιτροπή εγγυήσεων του κόμματος ανακοίνωσε την απόφαση την Παρασκευή, λέγοντας ότι ήταν «προληπτικό μέτρο» και θα είναι «άμεσα εκτελεστό».

Η αναστολή έχει επίσης σκοπό να «προστατεύσει» την εικόνα του Partito Democratico και να επιτρέψει στον Κοτσολίνο να υπερασπιστεί τη θέση του στην εν εξελίξει υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κοτσολίνο δεν έχει κατηγορηθεί ως μέρος της έρευνας του βελγικού εισαγγελέα για το σκάνδαλο.

«Δεν έχω ανακριθεί. Δεν έχω ερευνηθεί, ούτε σφραγίστηκε το γραφείο μου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Είμαι έτοιμος να προστατεύσω την ακεραιότητά μου και τη φήμη μου σε κάθε χώρο».

 

in.gr

Shares