Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Qatargate: Η φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον Μ. Σχοινά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του αντιπροέδρου της Μαργαρίτη Σχoινά με το Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προκαλώντας οργή στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους των Βρυξελλών που αναζητούν απαντήσεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ εδώ και χρόνια, αναφέρει ρεπορτάζ του Politico.

Ο Έλληνας επίτροπος εκπροσώπησε την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο μήνα και έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweets του τους τελευταίους μήνες, μέσω των οποίων επαινεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ.

Ερωτηθείσα για την απάντηση της Κομισιόν στο Qatargate που τυλίγει το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα τη στάση του Σχοινά, η φον ντερ Λάιεν έμεινε σιωπηλή, σύμφωνα με το Politico.

Η απόφαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ, να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων των δημοσιογράφων, προκάλεσε έξαλλη αντίδραση από τους δημοσιογράφους στην αίθουσα, οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες απαντήσεις. “Δεν απάντησες ούτε μία από τις ερωτήσεις”, φώναξε ένας δημοσιογράφος. “Δεν είναι αυτός ο τρόπος να διεξαχθεί μια συνέντευξη Τύπου εδώ”, απάντησε η Σπινάντ μέσα από μια χορωδία διαμαρτυρίας.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από την επίσκεψη του Σχοινά στο Κατάρ. Αντίθετα, επεσήμανε μια πρόταση για ένα νέο όργανο δεοντολογίας που θα αστυνομεύει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ – κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε πριν από περισσότερα από τρία χρόνια, αλλά το οποίο έχει κερδίσει ελάχιστη υποστήριξη.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν απέφυγε μια ερώτηση για τον Σχοινά, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Επιτρόπου στο Κατάρ. “Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες”, ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ “αντανακλούσε ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)”, προσθέτοντας ότι ο Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με μια ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

Ο Σχοινάς πρωτοστάτησε επίσης σε μια κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, κάτι που θα σήμαινε ότι οι Καταριανοί δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών – είτε για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς σκοπούς.

Πηγή: capital.gr

Shares