Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Qatar-gate: Πληρωμές στην εταιρεία του Παντσέρι από Λονδίνο και Τουρκία ψάχνουν οι Ιταλοί

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera»

Τα ίχνη της Τουρκίας άρχισαν να διαφαίνονται αμυδρά στο Qatar-gate σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει πως οι δικαστικές έρευνες έχουν στρέψει αυτή την περίοδο την προσοχή τους στην ιταλική εταιρεία Equality Consultancy του Ιταλού υπόδικου Αντόνιο Παντσέρι.

Κατόπιν υποδείξεως των βελγικών δικαστικών αρχών η ιταλική εισαγγελία και η Οικονομική Αστυνομία του Μιλάνου ερευνούν για την προέλευση άνω των 300.000 ευρώ που εισπράχτηκαν από την ιταλική εταιρεία χάρη σε πληρωμές από ανεξακρίβωτες πηγές στο Λονδίνο και στην Τουρκία. Η υποψία των αρχών είναι πως η εταιρεία λειτουργούσε για να ξεπλύνει και να μεταφέρει εντός της Ιταλίας ποσά προερχόμενα από τις μίζες στους ευρωβουλευτές.

Η Equality συστάθηκε στην πόλη Όπερα, κοντά στο Μιλάνο, από τη Μόνικα Μπελίνι, λογιστή της οικογενείας Παντσέρι. Η Ιταλίδα λογιστής βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν απόφασης της βελγικής δικαιοσύνης καθώς θεωρείται πως διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στη διαφθορά Ευρωπαίων βουλευτών από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι μέσω της ΜΚΟ Fight Impunity για λογαριασμό του Κατάρ και του Μαρόκου. Ως σκοπός της εταιρείας αναφέρεται «η ανάπτυξη δικτύων μεταξύ διαφόρων υποκειμένων, όπως ΜΚΟ, εργοδοτικές οργανώσεις και εταίρους σε τρίτες χώρες».

Τα μέλη της οικογενείας του Τζόρτζι κατείχαν το 80% της Equality Consultancy και το υπόλοιπο 20% ανήκε στην ίδια την Μπελίνι. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και διαλύθηκε πολύ γρήγορα, τον Ιούνιο του 2021, αφού έγιναν κάποιες αλλαγές στην ιδιοκτησία, με την αποχώρηση των Τζόρτζι και την είσοδο δύο άλλων Ιταλών (ερευνώνται από τον εισαγγελέα). Στον πρώτο ισολογισμό του 2019 σημειώνονται 240.000 ευρώ έσοδα και 102.0000 κέρδη. Το επόμενο έτος είχε 75.000 έσοδα και παθητικό 51.000. Ακριβώς αυτός ο ισολογισμός είναι που εξετάζεται, καθώς βρέθηκαν τιμολόγια για συνολικά 300.000 ευρώ προς τρεις βρετανικές εταιρείες και μια τουρκική. Εταιρείες με ανεξακρίβωτη ακόμη ιδιοκτησία και δραστηριότητα.

Την ύπαρξη και τις δραστηριότητες της Equality αποκάλυψε στον Βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ο Τζόρτζι, ο οποίος κατέθεσε πως ο Παντσέρι, αντί να εισπράττει χαρτονομίσματα σε μετρητά από το Κατάρ «σκέφτηκε πως ήταν προτιμότερο να δημιουργήσει έναν φορέα, μέσω του οποίου να διαχειρίζεται με νόμιμο τρόπο τη διακίνηση του χρήματος». Απευθύνθηκε έτσι στην Μπελίνι, η οποία φρόντισε να του στστήσει αυτή την εταιρεία που, σύμφωνα με τον Κλεζ, «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον επαναπατρισμό του ρευστού χρήματος».

Σύμφωνα με τον Τζόρτζι η Equality «εξυπηρετούσε εταιρεία με έδρα στην Αγγλία» την οποία είχε υποδείξει κάποιος «Παλαιστίνιος» και η οποία ανήκε σε κάποιον «Hakan». Ο Τζόρτζι ήταν ο μόνος που μιλούσε αγγλικά και γι’ αυτό το λόγο μέσω εκείνου η Μπελίνι, ο Παντσέρι και η δικηγόρος κόρη του, που ετοίμαζε τα τιμολόγια, έρχονταν σε επαφή με τον Hakan.

Μέχρι εδώ οι αποκαλύψεις της ιταλικής εφημερίδας. Η υποψία όμως πως και η Τουρκία είχε κάποια εμπλοκή στο σκάνδαλο με τις μίζες στην ευρωβουλή άρχισε να διαμορφώνεται όταν έγινε γνωστό πως στο σκάνδαλο ήταν αναμεμιγμένη και η ΜΚΟ No Peace without Justice, την οποία ίδρυσε η Έμα Μπονίνο, πρώην Ευρωπαία επίτροπος, στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και νυν ηγέτης του μικρού ιταλικού κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη». Η υποψία βασίζεται στο γεγονός πως για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιλαμβανομένης της περιόδου που λειτουργούσε ο μηχανισμός δωροδοκίας των ευρωβουλευτών, η Μπονίνο ήταν το φερέφωνο της Άγκυρας στην Ιταλία.

pronews.gr

Shares