Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Qatar Gate: Η ώρα της απόφασης για την Εύα Καϊλή

Κρίσιμες ώρες για την τύχη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή που περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή όχι.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών για την προφυλάκιση ή μη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, που απολογήθηκε κεκλεισμένων των θυρών το πρωί.

Η πρώην – πλέον- αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, έχει μπει από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου Qatar Gate, στο κάδρο των ευθυνών.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετές και πολύ σοβαρές, για τη φερόμενη εμπλοκή της στις προσπάθειες του Κατάρ να εξασφαλίσει εύνοια σε αποφάσεις και ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω δωροδοκιών και άλλων παράνομων ενεργειών.

«Η Εύα Καΐλή είναι αθώα. Συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία» είπε σε τρεις γλώσσες ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Θα περιμένουμε την απόφαση των δικαστικών Αρχών» διεμήνυσε από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος που την εκπροσωπεί στις Βρυξέλλες, Αντρέ Ριζόπουλος.

Στοιχείο-κλειδί που θα «βαρύνει» στην απόφαση σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του, κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Νέες αποκαλύψεις στον ιταλικό Τύπο
Εν αναμονή της απόφασης, συνεχίζονταν οι αποκαλύψεις γύρω απο το πολύκροτο σκάνδαλο. Σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano, η Εύα Καϊλή φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν ότι τα 750.000 ευρώ δεν ήταν τα πρώτα χρήματα που άφηνε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σπίτι της: «Το είχε κάνει και πριν τον κορονοϊό όταν είχε αφήσει κάποια χρήματα και στη συνέχεια ήρθε να τα πάρει. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο (σ.σ. Τζιόρτζι) περισσότερο από το διαμέρισμά του».

Στην έρωτηση, δε, για το αν έχει κάποια εξήγηση για τη συμπεριφορά αυτή του Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του Κατάρ-gate, η Εύα Καϊλή εμφανίζεται να απαντάει «εκτιμώ ότι είναι λόγω της ασυλίας μου». «(σ.σ. Ο Τζιόρτζι) Ήταν ο συνεργάτης που «φύλαγε κάτι για λογαριασμό του και πιθανότατα για το σημερινό αφεντικό του, Αντόνιο Κοτσολίνο» φέρεται να είπε, επίσης, η κυρία Καϊλή.

«Δεν μπορούσε να πει όχι»
Κατά το δημοσίευμα στις σύντομης διάρκειας δηλώσεις της μπροστά στους αστυνομικούς στις 10 Δεκεμβρίου και τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, ένα 24ωρο αργότερα η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε σε πολλά ονόματα «ορισμένα ηχηρά». Ανάμεσά τους, αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα, τα ονόματα εκείνων με τους οποίους προσπάθησε να επικοινωνήσει μετά την έφοδο των Βέλγων αστυνομικών στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες – ο ένας ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι και οι άλλοι δύο οι ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.

Η Εύα Καϊλή εμφανίζεται, επίσης, να υποστηρίζει την απολογία Τζιόρτζι ο οποίος είχε πει ότι «τυφλώθηκα από το χρέος στον Παντσέρι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να είπε «ο Φραντσέσκο δεν μπορούσε να πει όχι, ήταν πολύ ευγενικός. Ίσως να έπρεπε να πω κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη».

Εξελίξεις και στην Ελλάδα
Με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δεσμεύεται το οικόπεδο συνολικής έκτασης επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Η δέσμευση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που διενεργούνται και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε και κοινός λογαριασμός που είχαν η Ευα Καϊλή και ο σύζυγός της μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Μέσω του νομικού της παραστάτη στην Ελλάδα Μιχάλη Δημητρακόπουλου η ευρωβουλευτής είχε προ ημερών αναφέρει ότι η αγορά του ακινήτου στην Πάρο υπήρξε νόμιμη και τα χρήματα για αυτήν δικαιολογούνται απο τις αμοιβές και τα εισοδήματά της.Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα από την την Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος η οποία έχει ήδη προχωρήσει στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μελών της οικογενείας της και του συζύγου.

Η αντίδραση του κ. Βουρλιώτη ήταν γρήγορη μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρείες.

Η δέσμευση κοινοποιήθηκε αμέσως στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ εκτός από τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία ανήκει στην ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της.

newsbomb.gr

Shares