Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Qatar Gate: Έρχεται αίτημα για άρση ασυλίας δύο Ευρωβουλευτών

Qatar Gate: Έρχεται αίτημα για άρση ασυλίας δύο Ευρωβουλευτών

Πού θα εστιάσουν οι έρευνες για το Qatar Gate οι οποίες πλέον περνούν σε δεύτερη φάση

Στη δεύτερη «φάση» τους περνούν οι έρευνες για το σκάνδαλο του Qatar Gate, γράφει σήμερα Κυριακή, η εφημερίδα La Repubblica.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ιταλικό μέσοβρίσκεται προ των πυλών αίτημα για άρση ασυλίας δύο Ευρωβουλευτών, με τις νέες έρευνες να μην αποκλείεται να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο. Ακόμη αναφέρεται ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς έχουν ήδη ενημερώσει ότι είναι πολύ πιθανό να στείλουν αιτήματα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών.

Κατά την εφημερίδα αυτά αφορόυν δύο πρόσωπα, τον Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο. Ενώ για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με την Βελγίδα Ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα.

Σε περίπτωση που οι βελγικές αρχές «ξετυλίξουν» γρήγορα το κουβάρι των ερευνών, το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να τοποθετηθεί και να αποφασίσει για το αίτημα άρσης της ασυλίας Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου, το οποίο όπως τονίζει η La Repubblica δύσκολα δεν θα το δεχθεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό που εξετάζουν για τα δύο αυτά πρόσωπα είναι κατά πόσο προσπάθησαν να προωθήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο συμφέροντα συγκεκριμένου λόμπι. Ένας τουλάχιστον Ιταλός ευρωβουλευτής θεωρείται πως εμπλέκεται καθώς ο Κοτσολίνο φέρεται να προωθούσε συμφέροντα του Μαρόκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο. Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι “υποθέτει” πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.

«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares