Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Πυρκαγιά σε τούνελ της Κακιάς Σκάλας

Ένα σοβαρό ατύχημα με εκδήλωση και πυρκαγιάς είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια που μπορούν να συμβούν μέσα σε μία σήραγγα.

Με το οδικό δίκτυο της χώρας μας να έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, η χρήση των τούνελ είναι πλέον μία καθημερινότητα για χιλιάδες οδηγούς.

Κάποια από αυτά μάλιστα είναι και αρκετά μεγάλα σε μήκος, δημιουργώντας ιδιαίτερες απαιτήσεις από τα σωστικά συνεργεία και τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους αν συμβεί εντός τους κάποιο ατύχημα.

Το χειρότερο σενάριο πάντως για μία σήραγγα ήταν να υπάρξει κάποια σύγκρουση και παράλληλα να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Μία κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες όπως έχει αποδειχθεί κατά καιρούς σε άλλες χώρες (με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της τραγωδίας στο τούνελ του Mont Blanc το 1999 με τους 39 νεκρούς).

Στην χώρα μας γίνονται διαρκώς εκπαιδεύσεις των σωστικών συνεργείων για το πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μια τόσο σύνθετη κατάσταση.

 

Οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε σήραγγες διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ταυτόχρονα στην Ολυμπία Οδό διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στον εξοπλισμό του αυτοκινητόδρομου και το προσωπικό εκπαιδεύεται διαρκώς ώστε να παρέχει στους οδηγούς υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

 

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για την ασφαλή οδήγηση με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», όσο και για την ασφάλεια στην εργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Σε ό,τι αφορά τον απλό οδηγό, καλό θα ήταν να ενημερωθεί για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και πάνω από όλα να κινείται με ιδιαίτερη προσοχή και να τηρεί τα όρια ταχύτητας που προβλέπονται για την διέλευση μιας σήραγγας.

 

Πηγή: newsauto.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares