Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πυρηνικός εκβιασμός από Ζελένσκι: Θέλει να χτυπήσει τα απόβλητα του σταθμού Ζαπορίζια

Θα έρθει ένας πυρηνικός χειμώνας στην Ευρώπη, τον οποίο θα προκαλέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με το χτύπημα τους


Η ηρεμία που είχε καθιερωθεί από τον Σεπτέμβριο στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, διεκόπη από δεκάδες νέα χτυπήματα από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Rosatom είπε ότι, αυτό οδήγησε στον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με το πυροβολικό τους, διαμετρήματος ΝΑΤΟ στο Energodar, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Zaporozhye στην Ευρώπη», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

 

Μάλιστα, ο πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ , σε συνέντευξή του σε ρωσικό μέσο, κατονόμασε δύο χώρες που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι των προκλήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά του ZNPP.

Πιστεύει ότι στην πραγματικότητα, η Δύση όχι μόνο υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά τη χρησιμοποιεί και ως εργαλείο.

«Δεν είναι η Ουκρανία που βομβαρδίζει το ZNPP, το καθεστώς του Κιέβου είναι μαριονέτα που ελέγχεται από τους Αγγλοσάξονες. Μάλιστα, δύο χώρες βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό: η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ. Απλά το κάνουν με τα χέρια Ουκρανών πληρεξούσιων», είπε ο ειδικός.

Το Κίεβο βομβαρδίζει

Γιατί το Κίεβο έχει ξαναρχίσει να βομβαρδίζει το ZNPP και προσπαθεί να προκαλέσει πυρηνικό επεισόδιο, θα βοηθήσει η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο εργοστάσιο να αλλάξει η κατάσταση και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να εμφανιστεί;

Ο επικεφαλής της Rosatom, Alexei Likhachev, πιστεύει ότι χάρη στις προσπάθειες της ηγεσίας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και προσωπικά του επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι, υπήρξε μια «μάλλον ήρεμη περίοδος» στο ZNPP από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του ουκρανικού βομβαρδισμού του σταθμού είναι πιθανό να οφείλεται στο «ανεπαρκές» ψήφισμα του Συμβουλίου του ΔΟΑΕ. Αυτό το έγγραφο, το οποίο αναφέρεται σε «μη κρίσιμη για την πυρηνική ασφάλεια ζημιά στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia», το Κίεβο το εκλαμβάνει ως μια «λευκή κάρτα» για την επανέναρξη των βομβαρδισμών.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο σχηματισμός μιας ζώνης ασφαλείας που θα προστατεύει το ZNPP από τις ουκρανικές επιθέσεις, εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις, πιστεύει ο Likhachev.

Ο πρώτος παράγοντας, είναι η δραστηριότητα του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι και η επιτυχία των διαπραγματεύσεών του με το Κίεβο. Η δεύτερη και κύρια προϋπόθεση, είναι αν οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την απόφαση για τη ζώνη ασφαλείας.

Κατά τη γνώμη του, το Κίεβο «προβάλλει στους Ευρωπαίους και μετά στους Αμερικανούς, τους όρους που πρέπει να πείσουν τη Μόσχα να σταματήσει να επηρεάζει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας». Διαφορετικά, θα έρθει ένας πυρηνικός χειμώνας στην Ευρώπη, τον οποίο θα προκαλέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με το χτύπημα τους.

«Δεν βλέπω τίποτα το περίεργο στην “τύφλωση” του ΔΟΑΕ, καθώς είναι κλάδος του ΟΗΕ, ο οποίος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ. Και το γεγονός ότι, ο Zelensky βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye, είναι στην πραγματικότητα ένας άμεσος εκβιασμός της Ευρώπης», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Marat Bashirov .

Πυρηνικά απόβλητα

Οι Αμερικανοί είναι αρκετά ικανοποιημένοι με την εξέλιξη των γεγονότων, σύμφωνα με το σενάριο του Κιέβου, πιστεύει ο Anpilogov. Θεωρεί δεδομένο ότι, το γραφείο του Ζελένσκι δίνει απευθείας εντολές στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να βομβαρδίσουν τον πυρηνικό σταθμό.

Μάλιστα, διατυπώνει ένα αρκετά ακριβές σχέδιο: «Να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αφόρητες συνθήκες για την προστασία του σταθμού και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τον καταλάβουν με τη βία», αναφέρει.

Πιστεύει επίσης οτι, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρονται διαφορετικά στο θέμα του ZNPP από ότι στην περίπτωση του πρόσφατου περιστατικού με πυραύλους στην Πολωνία. Εφόσον η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, όλα μπορούν να συμβούν στο ουκρανικό έδαφος:

«Γι’ αυτό δεν σταματούν τον Ζελένσκι. Μια πυρηνική έκρηξη στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι εδώ», αναφέρει.

Στην παρούσα κατάσταση, η Μόσχα θα πρέπει να λάβει αποκλειστικά ανεξάρτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του ZNPP και να εξασφαλίσει τις περιοχές που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο. «Το ZNPP βρίσκεται ήδη σε αρκετά ασφαλή κατάσταση», τόνισε ο Anpilogov.

«Αλλά η ουκρανική πλευρά, εστιάζει την κύρια τρομοκρατική δραστηριότητά της γύρω από την αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου», είπε ο Anpilogov. Τα απόβλητα υλικά βρίσκονται αποθηκευμένα στην επικράτεια αυτής της εγκατάστασης. Φυσικά, πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ωστόσο, ως έσχατη λύση, τα υλικά μπορούν να μεταφερθούν βαθιά στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς, η πιθανότητα να χτυπηθούν από τα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.

 

«Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι αρκετά δύσκολο να καταστραφούν οι σβησμένοι αντιδραστήρες ακόμη και με κατευθυνόμενα πυρά πυροβολικού. Αλλά με τα απόβλητα υλικά όπως έχω ήδη πει, ως έσχατη λύση, πάρτε τα σε άλλο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έτσι στερήστε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τις δυνατότητες για πυρηνικό εκβιασμό», συνοψίζει ο Anpilogov.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares