Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

“ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ” από Ζάκερμπεργκ: Το Facebook λογόκρινε δημοσιεύσεις για τον κορονοϊό

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κλήθηκαν να λογοκρίνουν πληροφορίες για την COVID-19 που τελικά αποδείχθηκαν αληθινές, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg).

«Πάρτε μόνο μερικά από τα πράγματα γύρω από την COVID στις αρχές της πανδημίας, όπου υπήρχαν πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά δεν υπήρχε χρόνος για να ελεγχθούν πλήρως ένα σωρό επιστημονικές υποθέσεις», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, η εταιρεία του οποίου είναι η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ραδιοφωνικής συνέντευξης με τον Λεξ Φρίντμαν (Lex Fridman) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου.

«Και δυστυχώς, νομίζω ότι πολλοί από το κατεστημένο αμφιταλαντεύτηκαν για ένα σωρό γεγονότα και ζήτησαν να λογοκριθούν ένα σωρό πράγματα που, εκ των υστέρων, κατέληξαν να είναι πιο επίμαχα ή αληθινά», πρόσθεσε. «Αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, σωστά; Πραγματικά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι πίεσαν το Facebook και το Instagram να λογοκρίνουν αναρτήσεις, όπως έδειξαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύφθηκαν σε δικαστικές υποθέσεις και μέσω αιτημάτων του Freedom of Information Act (Νόμος περί Ελευθερίας της Πληροφορίας).

Ο Ρομπ Φλάχερτι (Rob Flaherty), αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, πίεσε το Facebook να λάβει μέτρα κατά της «λανθασμένης και ψευδούς πληροφόρησης» καθώς και κατά «περιεχομένου που προκαλεί δισταγμό», όπως έδειξε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε σε ένα από τα μηνύματα ότι στόχος της εταιρείας ήταν «να βοηθήσει τους οργανισμούς να μεταδώσουν το μήνυμα τους για την ασφάλεια στο κοινό, να αφαιρέσουν την παραπληροφόρηση και να υποστηρίξουν τις συνολικές προσπάθειες της κοινότητας σε τομείς όπου μπορούμε να βοηθήσουμε».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention-CDC), εν τω μεταξύ, υπέδειξαν σε στελέχη του Facebook και άλλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης συγκεκριμένες αναρτήσεις που χαρακτήρισαν ως παραπληροφόρηση.

«Κυκλοφορούσαν πολλά πράγματα που δεν ήταν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την COVID», δήλωσε η Κάρολ Κρόφορντ (Carol Crawford), αξιωματούχος του CDC, κατά τη διάρκεια κατάθεσης. «Δεν πίστευα ότι τους ζητούσαμε να αφαιρέσουν συγκεκριμένα περιεχόμενο», πρόσθεσε αργότερα.

Οι ενέργειες του Facebook περιλάμβαναν τον αποκλεισμό ομάδων που αποσκοπούσαν στην υποστήριξη ατόμων που υπέστησαν βλάβες από τα εμβόλια COVID-19 λόγω υποτιθέμενης παραπληροφόρησης, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε αυτόν τον μήνα από άτομα με υποψίες ή επιβεβαιωμένες βλάβες από το εμβόλιο. Το Facebook είπε στον Φλάχερτι στις αρχές του 2021 ότι η εταιρεία αφαιρούσε από την πλατφόρμα ομάδες που περιείχαν «συχνά αληθινό περιεχόμενο» το οποίο «μπορεί να χαρακτηριστεί ως εντυπωσιασμός, κινδυνολογία ή σοκ».

 

Η Meta δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των νέων παρατηρήσεων του Ζάκερμπεργκ, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος για παραδείγματα λογοκριμένων πληροφοριών που αποδείχθηκαν αληθινές.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι είναι «πολύ υπέρ της ελευθερίας του λόγου» και ότι το Facebook είχε ως στόχο να επιτρέπει στους ανθρώπους να «εκφράζονται όσο το δυνατόν περισσότερο», ενώ χαρακτήρισε τα κυβερνητικά αιτήματα για λογοκρισία περιεχομένου ως «προφανώς κακά» και ότι, τελικά, «είναι απόφαση του Facebook» για το πώς θα χειριστεί τέτοια αιτήματα.

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε επίσης ότι ορισμένα από τα αιτήματα λογοκρισίας ήταν «τιμωρητικά ή εκδικητικά», όπως «θέλω να κάνεις αυτό το πράγμα και αν δεν το κάνεις, τότε θα κάνω τη ζωή σου δύσκολη με πολλούς τρόπους».

Ο Κέισι Νόρμαν (Casey Norman), δικηγόρος της New Civil Liberties Alliance (Νέα Συμμαχία Πολιτικών Ελευθεριών), μιας ομάδας δικηγόρων που εκπροσωπεί τους πληγέντες ενάγοντες στη νέα αγωγή, δήλωσε ότι τα σχόλια του Ζάκερμπεργκ ήταν αντιφατικά.

«Οι παρατηρήσεις του Ζάκερμπεργκ σε αυτή τη συνέντευξη μου φάνηκαν ως υπεκφυγές και ως μια προσπάθεια να κατευνάσει όλες τις πλευρές, χωρίς στην πραγματικότητα να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις ή απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα και περιπτώσεις λογοκρισίας και μετριασμού της άποψης του προστατευόμενου λόγου κατ’ εντολή της κυβέρνησης», δήλωσε ο Νόρμαν στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Δρ Τζέι Μπαττατσάρια (Dr. Jay Bhattacharya), ο οποίος έχει βιώσει τη λογοκρισία στο Twitter, δήλωσε ότι η λογοκρισία του Facebook «επέτρεψε το κλείσιμο σχολείων, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τις μάσκες στα νήπια και πολλά άλλα».

«Χαίρομαι που βλέπω λίγη ταπεινότητα εδώ», είπε για τις παρατηρήσεις του Ζάκερμπεργκ.

Οι υπηρεσίες Meta έχουν αποκαταστήσει τους τελευταίους μήνες ορισμένους χρήστες που είχαν αποκλειστεί από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού υποψηφίου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ (Robert F. Kennedy Jr.), αν και άλλοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

 

Ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι όταν πρόκειται να αποφασιστεί για το ποιες πληροφορίες πρέπει να ληφθούν μέτρα, «είναι γενικά καλύτερο να περιοριστούμε στο κακό στο οποίο συμφωνούν οι άνθρωποι», απαριθμώντας παραδείγματα όπως η «σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών».

«Θέλεις να κρατήσεις τη λογοκρισία του περιεχομένου σε πράγματα που ανήκουν σε γνωστές κατηγορίες που οι άνθρωποι γενικά συμφωνούν ότι είναι κακά», είπε.

Η συνέντευξη του Ζάκερμπεργκ δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα που μια έρευνα για το Instagram διαπίστωσε ότι οι αλγόριθμοί του βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παιδόφιλων.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στην Epoch Times ότι η εταιρεία εργάζεται για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στις πλατφόρμες της και έχει εξαρθρώσει δεκάδες δίκτυα παιδόφιλων τα τελευταία χρόνια.

«Οι επιτήδειοι αλλάζουν συνεχώς την τακτική τους στην προσπάθειά τους να βλάψουν τα παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος, «και γι’ αυτό έχουμε αυστηρές πολιτικές και τεχνολογία για να τους εμποδίζουμε να βρίσκουν ή να αλληλεπιδρούν με εφήβους στις εφαρμογές μας, και προσλαμβάνουμε εξειδικευμένες ομάδες που επικεντρώνονται στην κατανόηση της εξελισσόμενης συμπεριφοράς τους, ώστε να μπορούμε να εξαλείψουμε τα βρώμικα δίκτυα».

 

Πηγή: theepochtimes.gr/orthodoxostypos

Shares