Κυριακή , 24 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Πυρά» Χαφτάρ κατά Ερντογάν: «Θα ακυρώσουμε την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης» – Σε εξέλιξη το σχέδιο «Al-Ahrar»…

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με το μέτωπο της Λιβύης. LNA, Αίγυπτος, ΗΑΕ και πολλοί αξιωματούχοι στην Τρίπολη ετοιμάζουν την απόλυτη αντεπίθεση κατά Τούρκων και Σαράζ.

Η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης ξύπνησε και ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις κατά του Ερντογάν. Υπάρχει ένας συντονισμός προσπαθειών τις τελευταίες ώρες τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στρατιωτικό.

Ο Χαφτάρ έβγαλε νέα ανακοίνωση πριν λίγες ώρες κατά της συμφωνίας. Σε αυτήν γίνεται λόγος ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία στην Λιβύη, καθώς παρέχει όπλα σε ισλαμιστικές ομάδες.

Μάλιστα καλεί το Συμβούλιο του ΟΗΕ να πάρει θέσει να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Μάλιστα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να επαναφέρει την Οθωμανική περίοδο στην περιοχή, ενώ γίνεται λόγος, στο ότι η υπογραφή μεταξύ Ερντογάν-Σαράζ είναι άκυρη.

Tαυτόχρονα ο Αξιωματικός Khalid Al-Mahjoub και δεξί χέρι του Χαφτάρ, ανακοίνωσε πως δεν αφήσει ο LNA να κυριαρχήσει στην Λιβύη η Τουρκία.

Δείτε το επίσημο δελτίο που έβγαλε ο LNA

 

H AΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Ταυτόχρονα κινητικότητα έχουμε και από την Αίγυπτο. Το Κάιρο μαζί με την Αθήνα συντονίζουν τις προsπάθειές τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Sameh Shoukry πριν λίγες ώρες ανέφερε ότι οι συμφωνίες ασφάλειας και ναυτιλίας μεταξύ του Fayez Al-Sarraj και της Τουρκίας θα εμβαθύνουν περαιτέρω τη διχοτόμηση της Λιβύης.  

ΑΞΟΝΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΟΧΑΣ

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Fathi Bashagha, έφτασε στη Ντόχα αργά χθες το βράδυ. Είναι προφανές ότι η Τρίπολη πλέον θέλει να σχηματίσει έναν άξονα μαζί με την Άγκυρα και το Κατάρ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «AL-AHRAR»

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος, αναγνωρίζουν ουσιαστικά ως το μοναδικό επίσημο αντιπρόσωπο της χώρας στη διεθνή σκηνή, το Προεδρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μνημονίου (UMH) ακυρώνοντας την τουρκική παρουσία στην Λιβύη και έτσι θα ξεκινήσει πιθανότατα ακόμα μια διαδικασία, για να κηρυχθούν παράνομοι οι Τούρκοι “σύμβουλοι” που βρίσκονται στην χώρα, οι οποίοι δεν θα έχουν πλέον νομιμοποίηση.

Εν τω μεταξύ ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (ΤΜ), Τάμρουρκ, Αγκίλα Σαλέχ στο Ριάντ.

Οι δύο αποφάσισαν ένα σχέδιο με το όνομα «Al-Ahrar» για την Λιβύη, για τον τερματισμό της αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες πλέον και οι επόμενες ώρες και μέρες είναι κρίσιμες.

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

πηγή pentapostagma

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares