Πέμπτη , 29 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Νέα

Πυκνώνουν οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον ρωσικών στόχων

Εδώ και λίγους μήνες πυκνώνουν οι επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον ρωσικών στόχων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν στην DW το γιατί.

Η πρώτη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα ήταν ένα πραγματικά θεαματικό χτύπημα. Δυο ντρόουνς πέταξαν προς το Κρεμλίνο και χτύπησαν τον θόλο του ανακτόρου της Γερουσίας. Ένα συμβολικό χτύπημα στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, στις 3 Μαΐου. Εκτιμάται ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η Ουκρανία. Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον της Μόσχας έχουν πυκνώσει.

Η Ουκρανία επιδιώκει να πλήξει διάφορους στόχους με τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρατηρούν οι ειδικοί. Μεταξύ άλλων θέλει να “στείλει ένα μήνυμα στα ΜΜΕ αλλά και στους πολίτες της ότι η Ουκρανία δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά αντιδρά απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα”, εξηγεί ο Ισραηλινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Μιγκντάλ σε συνέντευξή του στην DW.

Η Ουλρίκε Φράνκε, εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι, επισημαίνει κάτι ακόμα, μιλώντας επίσης στην DW: Η Ουκρανία στέλνει επίσης το μήνυμα ότι ο πόλεμος δεν είναι μακριά, αλλά μπορεί να μεταφερθεί και στη Ρωσία.

 

Οι επιθέσεις έχουν στόχο να οδηγήσουν στα άκρα τη Ρωσία
Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την πλευρά της Ουκρανίαςέχουν επίσης ως στόχο να προκαλέσουν πανικό στη Ρωσία και να την οδηγήσουν σε μια απερίσκεπτη εν θερμώ πράξη, όπως θα ήταν για παράδειγμα η βύθιση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου. Γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλη ένταση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία. Προβλήματα, τα οποία η Μόσχα θέλει στην πραγματικότητα να αποφύγει, τονίζει και πάλι ο Ισραηλινός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Μιγκντάλ.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγκάζουν όλο και περισσότερο τις αρχές της Μόσχας να κλείνουν τον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή. Η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά στα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας τη Δευτέρα. “Οι επιθέσεις κατά της Μόσχας δεν έχουν στόχο τη δολοφονία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτό δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε χρήσιμο. Ο στόχος είναι να μπλοκαριστεί ο εναέριος χώρος και οι δρόμοι εφοδιασμού, να παραλύσουν τα αεροδρόμια και οι μεταφορές”. Και σίγουρα αυτό λειτουργεί, λέει ο επίσης ισραηλινός εμπειρογνώμονας Ιγκάλ Λεβίν.

 

Τι θα κάνει η Μόσχα;
Η Turkmenistan Airlines ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που σταμάτησε προσωρινά τις πτήσεις της προς τη Μόσχα. “Η ζημιά στην εφοδιαστική και την εναέρια κυκλοφορία στη Ρωσία δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί, καθώς τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αναγκαστεί να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών”, λέει η Ουλρίκε Φράνκε. Ωστόσο η πιθανότητα επίθεσης σε ένα πολιτικό αεροδρόμιο προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία εκτιμά και ο Σεργκέι Μιγκντάλ και πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες θα αποφεύγουν τη Μόσχα μέχρι το τέλος του πολέμου.

Τέλος, ο Ισραηλινός ειδικός πιστεύει πως εάν αυτές οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιρναν μαζικό χαρακτήρα τότε “αυτή η κατάσταση θα έκανε το Κρεμλίνο να σκεφτεί ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον η Ρωσία.: αν θα συμβιβαστεί και θα διαπραγματευτεί ή αν θα αντιδράσει απερίσκεπτα”.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle/capital.gr

Shares