Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Πτυχία καλλιτεχνών: Συνεχίζουν την κινητοποιήσεις τα σωματεία

Η εξίσωση των πτυχίων των καλλιτεχνών με το απολυτήριο λυκείου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων – Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.


Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Πολιτισμού η συνάντηση των εκπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων, της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, και άλλων σωματείων του κλάδου, με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού.

Νωρίτερα, μαζί με τους σπουδαστές των δραματικών σχολών, ωδείων και σχολών χορού, οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς τη Βουλή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σύλλογοι σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν την ανάκληση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 που υποτιμά τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματα με απολυτήρια λυκείου.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή της, «ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του ΥΠΠΟ, προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων αυτών με τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή, η δυσμενής εργασιακή μεταβολή που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δεν είναι κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να παγιώνει μια νέα πραγματικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο

Από την πλευρά τους, τα σωματεία των καλλιτεχνών αποφάσισαν να προχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης σε συνελεύσεις, προκειμένου να εξετάσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

 

in.gr

 

Shares