Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πτωτικά το φυσικό αέριο εν μέσω συζητήσεων για πλαφόν

Πτωτικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αντέξει αυτόν το χειμώνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης μετά τη συμφωνία για ένα αρχικό πακέτο μέτρων την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υποστήριξαν μέτρα που περιλαμβάνουν έναν στόχο μείωσης της ζήτησης ενέργειας και την άντληση κεφαλαίων από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών ενώ δήλωσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα μέτρα αυτή την εβδομάδα. Το θέμα του ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ΕΕ πιέζεται να αναλάβει δράση μετά τις περικοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες ώθησαν την οικονομία της περιοχής στα πρόθυρα της ύφεσης και συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού. Οι εντάσεις με τη Μόσχα αυξήθηκαν πρόσφατα μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα σαμποτάζ. Ενώ οι αγωγοί είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, το τελευταίο αυτό γεγονός απομακρύνει την πιθανότητα να αποκατασταθεί σύντομα ο εφοδιασμός μέσω του Nord Stream 1.

“Τα καλά νέα είναι ότι η Ρωσία φαίνεται να έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί όσον αφορά την προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, ανέφερε η Timera Energy.

Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αλλά οι ροές αυτές παραμένουν σε κίνδυνο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Υπάρχουν επίσης ροές μέσω του αγωγού TurkStream σε ορισμένα κράτη καθώς και στην Τουρκία. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις προς την Ιταλία.

Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους το επόμενο έτος, εξαιτίας της έλλειψης της ρωσικής προμήθειας. Τα αποθέματα είναι γεμάτα κατά περίπου 88%, ενισχυμένα από τις υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά τα αποθέματα αυτά θα μειωθούν κατά τον χειμώνα. Η ΕΕ προτρέπει σε εθελοντική μείωση της ζήτησης κατά 15% για την πιο ομαλή αντιμετώπιση του χειμώνα.

Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει πτώση 6% στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγή: capital.gr

Shares