Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Πτωτικά η Ασία με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού στην έναρξη της εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα πάρουν τις επόμενες μέρες ορισμένες από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκιά της, ενώ την Τρίτη η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της 5ης Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή, συνεδριάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η αγορά θα αναζητήσει σαφείς ενδείξεις σχετικά με το πότε η BοJ θα μετατοπιστεί από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική. Την Παρασκευή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις της για το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολισθαίνει κατά 1,16%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ασία, ενώ οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρεί κατά 0,74%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi χάνει 0,68% και ο Kosdaq 0,72%.

Στα εταιρικά νέα, η ιαπωνική SoftBank φέρεται να σχεδιάζει να επενδύσει “δεκάδες δισεκατομμύρια” στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Επικαλούμενοι “δύο άτομα με γνώση των σχεδιασμών του ιδρυτή της SoftBank, Masayoshi Son”, οι FT ανέφεραν ότι η εταιρεία εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης ή μιας “ευρείας στρατηγικής εταιρικής σχέσης” με την OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Οι FT ανέφεραν επίσης ότι η SoftBank έκανε μια προκαταρκτική προσέγγιση για να αγοράσει την εταιρεία κατασκευής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Graphcore με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η SoftBank δήλωσε στους FT ότι δεν σχολιάζει φήμες και η Graphcore αρνήθηκε στους FT ότι έλαβε προσφορά από τη SoftBank.

Πηγή: capital.gr

Shares