Τρίτη , 28 Μαρτίου 2023

Πτώση στις τιμές των ακινήτων στη Βρετανία

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές στο real estate θα καταγράψουν πτωτική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023


Την πρώτη υποχώρηση, έπειτα από έναν -και πλέον- χρόνο, εμφάνισαν οι τιμές των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η εκτόξευση του κόστους δανεισμού «πάγωσε» τη ζήτηση στο real estate.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δεκεμβρίου, η μέση αξία των κατοικιών σημείωσε πτώση κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 294.329 λίρες (355.370 δολάρια). Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη κάμψη από τον Οκτώβριο του 2021.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, πάντως, το παραπάνω ποσό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο κατά 9,8%, με το ποσοστό της απόκλισης ωστόσο να βαίνει μειούμενο για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στα νοτιο-δυτικά και στα ανατολικά της χώρας, ενώ στα μεσο-ανατολικά και στα νοτιο-ανατολικά οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά. Αμετάβλητες δε, έμειναν στο Λονδίνο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να καταδείξουν τον αντίκτυπο της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού.

«Οι τιμές των σπιτιών υπονομεύονται από τα αυξημένα επιτόκια» παραδέχεται η Γκαμπριέλα Ντίκενς, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics.

Τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας συνεπάγονται μεγαλύτερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, κάτι που αποτρέπει τους εν δυνάμει αγοραστές να προχωρήσουν στην απόκτηση νέων ακινήτων. Κι αυτό, εύλογα, ασκεί πιέσεις στις τιμές.

Οι αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι οι τιμές στο real estate θα καταγράψουν πτωτική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares