Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ψυχρολουσία Νετανιάχου στο Βερολίνο για τη δικαστική μεταρρύθμιση – Τι άκουσε από τον ανήσυχο Σολτς

«Η δημοκρατία δεν είναι μόνο η διακυβέρνηση από μειοψηφία, αλλά και η ασφάλεια όσων παραμένουν μειοψηφία»


Την ανησυχία -και διαφωνία- του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς «εισέπραξε» ο Ισραηλινός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο την Πέμπτη 16 Μαρτίου, για την προγραμματισμένη αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες σε αρκετές πόλεις να διαδηλώνουν ενάντια στα σχέδια για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος τα οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με επικριτές, τα χαρακτηριστικά της νέας νομοθεσίας, τα οποία αποσκοπούν στη διάβρωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων θα παρέχουν στην κυβέρνηση τον του διορισμού δικαστών και θα αφαιρέσουν ουσιαστικά από το Ανώτατο Δικαστήριο κρίσιμες αρμοδιότητες για την κατάργηση νομοθετικών πράξεων.

Με τις διαμαρτυρίες να αυξάνονται και ενώ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με αυτές εκπρόσωποι του πολιτισμού, του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οικονομολόγοι και άνθρωποι που σχετίζονται με τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, σώματα ασφαλείας έχουν περιστασιακά χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και κανόνια νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Όλαφ προς Σολτς: Συμβιβαστείτε

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τους γερμανούς ηγέτες στο Βερολίνο την ημέρα αφότου ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση για την αναμόρφωση του νομικού συστήματος, μια προσέγγιση που ο Νετανιάχου απέρριψε.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ γίνεται καλύτερα μέσω συμβιβασμού, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποδεχθεί το σχέδιο που υπέβαλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ. Ο Σολτς μάλιστα επαίνεσε τις προσπάθειες του προέδρου του Ισραήλ να επιδιώξει μια «ευρεία βασική συναίνεση».

«Ο Χέρτζογκ υπέβαλε προτάσεις για την επίλυση αυτής της κατάστασης και ως φίλος του Ισραήλ, ελπίζουμε να εξετάσετε αυτές τις προτάσεις», είπε ο Σολτς. Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου έχει απορρίψει ως ανεπαρκείς τις συμβιβαστικές προτάσεις του Χέρτζογκ το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου

Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε δημοκρατία

«Ως στενός φίλος, μοιραζόμαστε δημοκρατικές αξίες. Παρακολουθούμε αυτή τη συζήτηση πολύ στενά», είπε ο Σολτς, καθώς εξήγησε ότι «ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα είναι πολύτιμο πλεονέκτημα και είναι καλό που ο Χέρτζογκ» διαβουλεύτηκε με αρκετούς παράγοντες.

Ο Νετανιάχου το διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει φιλελεύθερη δημοκρατία και το σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης θα ενισχύσει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας.

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να καταργήσει τις δημοκρατικές αρχές», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είναι «φιλελεύθερη δημοκρατία και θα παραμείνει φιλελεύθερη δημοκρατία».

Ο Σολτς είπε ότι ήλπιζε ότι ο Νετανιάχου είχε δίκιο, σημειώνοντας όμως ότι «η δημοκρατία δεν είναι μόνο η μειοψηφία, αλλά και η ασφάλεια όσων παραμένουν μειοψηφία», είπε. Η Γερμανία, διευκρίνισε, μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο, να εκφράσει ανησυχία και να εξηγήσει τη σημασία της συναίνεσης.

Ο Γερμανός ηγέτης όμως ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ, «μπορεί μόνο να ελπίζει ότι θα επιλέξει τον δρόμο της συναίνεσης».

«Είμαι προσεκτικός, αλλά έχω εντολή»

Ο Νετανιάχου είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Δεν είναι μια σύνοψη που θέλει ο λαός και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι το μισό από αυτό που θέλει ο λαός».

«Είμαι προσεκτικός σε αυτό που συμβαίνει στο έθνος (στις διαδηλώσεις), αλλά πρέπει να φέρουμε κάτι που να είναι σύμφωνο με την εντολή που λάβαμε και θα το κάνουμε με υπεύθυνο τρόπο.

«Δεν υπήρχε καμία διάταξη από την πλευρά της καγκελαρίου για τις σχέσεις με το Ισραήλ λόγω της μεταρρύθμισης, ειδικά όχι όσον αφορά τις σχέσεις ασφαλείας», είπε.

in.gr

Shares