Πρακτικά, οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει το νησία και πραγματοποιούν συνεχώς πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ενώ σημαντικός αριθμός εξοπλισμών έχει μεταφερθεί στο ψευδοκράτος. Η ΕΕ παρόλο που έχει την υποχρέωση να επιβληθεί της τουρκική προκλητικότητας, επιλέγει για ακόμα μια φορά να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου.

Βρυξέλλες: Εκτός συζήτησης οι κυρώσεις στην Τουρκία

Εκτός συζήτησης τέθηκε τις τελευταίες δύο μέρες στις Βρυξέλλες η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως εκείνα που είχαν ληφθεί κατά της Ρωσίας το 2014 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Πολίτης», στο προσχέδιο των πιθανών μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, που έστειλε η Κομισιόν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ήδη 12 κράτη μέλη διά των αντιπροσώπων τους έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην τέταρτη κατηγορία κυρώσεων υπό τον τίτλο «στοχευμένα μέτρα».

Στα κράτη μέλη που απέρριψαν κάθε συζήτηση στοχευμένων μέτρων κατά ατόμων και εταιρειών περιλαμβάνονται η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ έντονα αρνητικές φέρεται να ήταν οι τοποθετήσεις των πρέσβεων της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.

Γενικά, κράτη με τουρκόφωνους πληθυσμούς εντός της επικράτειάς τους (όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία) αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρωτοβουλία της Κομισιόν εναντίον της Τουρκίας. Στην αρνητική τοποθέτηση έναντι της προοπτικής για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, η Γαλλία διατύπωσε μία διαφορετική πρόταση, η οποία όμως δεν έλαβε στήριξη από περισσότερα από πέντε κράτη μέλη (περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας).

Η πρώτη κατηγορία μέτρων κατά της Τουρκίας που θα συζητηθούν σήμερα στο συμβούλιο των αντιπροσώπων και την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών) αναφέρεται στην αποφυγή επαφών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε υπουργικό επίπεδο (για συζητήσεις που αφορούν τη διεθνή πολιτική, την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη γεωργία και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας).

Η δεύτερη κατηγορία μέτρων αφορά τη μείωση της προενταξιακής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ και την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές δράσεις της στην Τουρκία.

Η τρίτη κατηγορία κυρώσεων κατά της Τουρκίας αναφέρεται στη διακοπή των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2016 για συμφωνία με την Τουρκία στις αερομεταφορές και στην αναστολή των εργασιών της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας (η επόμενη συνάντηση της οποίας ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο).

Η τέταρτη κατηγορία κυρώσεων στις οποίες αναφέρθηκε η Κομισιόν ήταν τα μέτρα τύπου Ουκρανίας, τα οποία όμως φέρεται να έχουν ήδη απορριφθεί.

Χαμηλώνει τον πήχη η κυπριακή πλευρά

Παρά την άρνηση κρατών μελών να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται να παρέχεται στήριξη στη Λευκωσία. Μετά την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τη σχεδιαζόμενη δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στην Κύπρο, χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για συνεχιζόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία, η οποία θα οδηγήσει σε απάντηση της ΕΕ με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Χθες το πρωί, μετά από την αποκάλυψη προχθές κάποιων από τα προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέτρα που αναμένεται να υποβληθούν από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «κινούνται στο πλαίσιο των προσδοκιών της Λευκωσίας».

Όπως προκύπτει, η διαβάθμιση των μέτρων από την Κομισιόν, αφήνοντας στο τελευταίο κεφάλαιο τις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον ατόμων και εταιρειών στην Τουρκία, ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά. Η Κύπρος θα προσπαθήσει να διατηρήσει ανοιχτή την προοπτική ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο (κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τον Αύγουστο, όταν ολοκληρώσει τις εργασίες του ανοιχτά της Πάφου το Φατίχ) θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας από την ΕΕ.

Επί του πεδίου, το σκηνικό πάντως διαγράφεται όλο και πιο ζοφερό στην Κύπρο. Χθες, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «τα πλοία και αεροπορικά μέσα των ναυτικών πολεμικών δυνάμεων συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός».

Χθες, ανακοινώθηκε και η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άφιξη του Γιαβούζ στην Καρπασία, την οποία οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν προκλητικό βήμα, εκφράζοντας την ανησυχία τους και καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση των ΗΠΑ, ο Τ/Κ «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Όζερσαϊ στάθηκε στην έκκληση για ενίσχυση του διαλόγου, την οποία θεωρεί σημαντική, εννοώντας προφανώς ένταξη των υδρογονανθράκων στη διαδικασία του Κυπριακού.