Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ψηφιακό εισιτήριο: Έρχεται σε λεωφορείο και μετρό

Σε φάση ψηφιακού μετασχηματισμού οι αστικές μεταφορές – Το ψηφιακό εισιτήριο θα ισχύει σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, μέχρι το μετρό και το τραμ


Παρελθόν θα είναι το χάρτινο εισιτήριο σε λίγο διάστημα, καθώς έως τις αρχές του νέου έτους, στα λεωφορεία, μετρό, καθώς και σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο (ψηφιακό εισιτήριο) και με τη χρήση του κινητού.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά «οι αστικές μεταφορές περνάνε πλέον στην φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Καταφέραμε να εντάξουμε τις τελευταίες τεχνολογικές εφαρμογές στο στρατηγικό σχεδιασμό μας. Έτσι, πολύ σύντομα η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται ανέπαφα, είτε με την χρήση τραπεζικής κάρτας είτε με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του κινητού μας τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στα γκισέ ή τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων», ανέφερε.

Ο Γιάννης Ξιφαράς διευκρίνισε ότι αυτή η καινοτομία θα ισχύει σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, μέχρι το μετρό και το τραμ.

«Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα με την εγκατάσταση των πρώτων συστημάτων. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να λειτουργήσει το σύστημα των ανέπαφων επιβιβάσεων ξεκινώντας από τη γραμμή των λεωφορείων Express του αεροδρομίου, και εντός του επόμενου έτους να ολοκληρωθεί η καθολική εφαρμογή των νέων εφαρμογών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος αναμένεται η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής, και άρα η αύξηση των εσόδων για τον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών, σημείωσε ο Γιάννης Ξιφαράς.

«Είναι αυτονόητο, ότι αύξηση των εσόδων σημαίνει ποιοτική βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται η δυνατότητα μείωσης του κόστους για αρκετούς επιβάτες. Και αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα κάνει τακτικές εκκαθαρίσεις, διαλέγοντας το οικονομικότερο πακέτο υπηρεσιών για τον επιβάτη. Αν για παράδειγμα κάποιος επιβάτης χρησιμοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες για περισσότερες από 25 διαδρομές εντός ενός μήνα, το σύστημα δε θα χρεώσει ποσό μεγαλύτερο από αυτό της μηνιαίας κάρτας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε οικονομικά πακέτα χωρίς να είναι απαραίτητο να τα προπληρώσουμε», εξήγησε.

Επιπλέον, ο Γιάννης Ξιφαράς, αποκάλυψε ότι το υπουργείο προχωρά στην επέκταση του συστήματος της τηλεματικής, αξιοποιώντας την τεχνολογία QR. «Με αυτό τον τρόπο, με ένα απλό σκανάρισμα από το κινητό μας τηλέφωνο, θα μπορούμε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα δρομολόγια που διέρχονται από την συγκεκριμένη στάση».

Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμη ότι δρομολογείται η ανανέωση του στόλου με την αγορά 1.300 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ως το τέλος της τετραετίας καθώς και η αναβάθμιση14 συρμών (70 βαγόνια) στη Γραμμή 1 του μετρό, τον αποκαλούμενο «ηλεκτρικό». Επίσης, στα σκαριά είναι και διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια επτά νέων διρευματικών συρμών στη Γραμμή 3 του Μετρό.

Πηγή: newmoney.gr

Shares