Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Προβληματίζει η ραγδαία αύξηση της παιδικής εργασίας – Ο ρόλος της πανδημίας

Εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως διατρέχουν τον κίνδυνο να έξαναγκαστούν σε εργασία εξαιτίας της πανδημίας. Την ίδια στιγμή υπάρχει καταγραφή της πρώτης αύξησης στην παιδική εργασία εδώ και δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, (ΟΗΕ).

Η αυξητική τάση ξεκίνησε πριν τις ισχυρότατες δονήσεις που δέχτηκε η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, αποτελεί στροφή σε σχέση με την μείωση κατά 94 εκατομμύρια, των παιδιών που εξαναγκάστηκαν σε εργασία ανάμεσα στα έτη 2000 και 2016.

Κοινή έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της UNICEF, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη βελτίωση της παιδικής διαβίωσης, εκτιμά ότι στις αρχές του 2020, 160 εκατομμύρια παιδιά ωθήθηκαν στην καταναγκαστική εργασία, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια περισσότερα, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

UTZ EN-Child labor is a huge problem in the cocoa industry - UTZ

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε φυτείες κακαό στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα

Σύμφωνα με την έκθεση, αν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι σημερινές προβλέψεις για την αύξηση της φτώχιας σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό θα σήμαινε ότι επιπλέον εννέα εκατομμύρια παιδιά θα εξαναγκάζονταν να βρουν εργασία μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Ωστόσο, τα στατιστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός θα μπορούσε να είναι αυξημένος περισσότερο από πέντε φορές, προειδοποιεί η Κλαούντια Κάπα, στατιστικός της UNICEF και συντάκτης, μαζί με άλλους, της έρευνας. “Αν οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας αποδυναμωθούν σε σχέση με τα τωρινά τους επίπεδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και άλλων παραγόντων, ο αριθμός των εργαζόμενων παιδιών θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με ακόμα 64 εκατομμύρια, ξεκινώντας από φέτος μέχρι τα τέλη του 2022,” εξηγεί η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑFP).

Child Labour Still Prevalent in Bangalore – The Softcopy

Η έκθεση δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το παρόν πόρισμα αποκαλύπτει πως το ήμισυ των παιδιών – εργατών έχουν ηλικίες από πέντε έως έντεκα έτη. Το φαινόμενο πλήττει περισσότερο τα αγόρια, τα οποία υπολογίζονται σε 97 εκατομμύρια στον συνολικό αριθμό των 160 εκατομμυρίων, στις αρχές του 2020.

Πιο ανησυχητική όμως είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών, ηλικιών από πέντε έως δεκαεπτά ετών που κάνουν επικίνδυνη εργασία, δηλαδή έργο που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη, μόρφωση και υγεία τους. Μία κατηγορία που περιλαμβάνει επικίνδυνους τομείς, όπως τα ορυχεία, το ψάρεμα ή ακόμα και η απλή εργασία για περισσότερες από 43 ώρες την εβδομάδα, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση του σχολείου για αυτά τα παιδιά.

WE MUST PREVENT A CHILD LABOUR PANDEMIC IN THE WAKE OF COVID-19

“Καθώς τα λοκντάουν θα χαλαρώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πιο φτωχές οικογένειες θα είναι απελπισμένες – Τα παιδιά θα εξαναγκαστούν σε εργασία – Ο κόσμος πρέπει να προστατέψει τα παιδιά από την εργασία τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά”

Στις αρχές του 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας και η UNICEF εκτίμησαν ότι 79 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνταν σε επικίνδυνες εργασίες, δηλαδή 6,5 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με τον αριθμό πριν από τέσσερα χρόνια. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, (70 τοις εκατό ή 112 εκατομμύρια) απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες ενώ το 20 τοις εκατό δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών. Τέλος, το 10 τοις εκατό εργάζονται στη βιομηχανία.

Guy Ryder calls on Africa to work towards a human-centred future of work | African Media Agency

O Guy Rider

Η υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή εκείνη που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση παιδικής εργασίας. Τα παιδιά – εργάτες αυξήθηκαν κατά 16,6 εκατομμύρια στις αρχές της περασμένης χρονιάς, αύξηση που είχε να σημειωθεί από το 2016.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Guy Rider, υπογραμμίζει: “Οι νέες προβλέψεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σας καλώ να σπάσουμε τον κύκλο της ανέχειας και της παιδικής εργασίας.”

 

Πηγή: Le Figaro

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares