Δευτέρα , 27 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Πρωτογενής Τομέας – Καταστρέφεται η παραγωγική βάση της χώρας

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες για την περίοδο 2011- 2021 είναι απολύτως αποκαλυπτικά της καταστροφής του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην δεκαετία αυτή μειώθηκε ο πρωτογενής τομέας πάνω από 20%!

Eίχαμε μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κατά 22% και των κτηνοτροφικών 20% ενώ στα αμπέλια είχαμε τρομακτική μείωση 41%!

Εκτός όμως από την απλή παρατήρηση ενός φαινομένου και την παράθεση στοιχείων (όπως κάνει η ΕΛΣΤΑΤ) οφείλουμε να εξετάσουμε τις αιτίες , ώστε να υπάρξει αλλαγή.

Οι αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν

Δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω της τρομακτικής αύξησης του κόστους παραγωγής, της παντελούς στήριξης και προστασίας από το κράτος και της υποβάθμισης της ζωής στην ύπαιθρο η οποία στερείται βασικές παροχές υγείας, παιδείας και πολιτισμού.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες δεν σταμάτησαν ούτε επί Νέας Δημοκρατίας (αν κι έχει κάποια ελαφρυντικά λόγω των παγκόσμιων συνθηκών).

agrotes

Η μείωση του πρωτογενούς τομέα μετατρέπει τη χώρα μας, σε χώρα χωρίς στοιχειώδη επάρκεια στα διατροφικά προϊόντα

Η μείωση του πρωτογενούς τομέα είναι προφανές, ότι μετατρέπει τη χώρα μας, σε χώρα χωρίς στοιχειώδη επάρκεια στα διατροφικά προϊόντα και την καθιστά, χώρα εισαγωγών ακόμη και στη διατροφή της. Μια χώρα όμως στην οποία μειώνεται η παραγωγική της βάση δεν έχει μέλλον.

Πρέπει να υλοποιηθεί μια σοβαρή παραγωγική ανασυγκρότηση. Για να γίνει αυτό η χώρα πρέπει αποκτήσει εθνική πολιτική για τον Αγροτικό τομέα με στόχο την διατροφική επάρκεια της χώρας και την εύκολη πρόσβαση της κοινωνίας σε ποιοτικά , ασφαλή και φθηνά είδη διατροφής.

Απαιτεί πολιτικές που θα εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Απαιτεί πολιτικές που θα μειώνουν πρώτα απ όλα το κόστος παραγωγής( γεωργικά εφόδια, ενέργεια, πετρέλαιο, ΦΠΑ).

Πολιτικές που θα στηρίζουν ουσιαστικά τη Γεωργία ,την κτηνοτροφία την παράκτια αλιεία και συνολικά τον Αγροτικό κόσμο της χώρας ,αλλά , και κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν.

  • Την ενίσχυση την ουσιαστική στήριξη και δημοκρατική οργάνωση των Συνεταιρισμών .
  • Πολιτικές εξυγίανσης της αγοράς από τα λαμόγια και τα καρτέλ βιομηχάνων και πολυεθνικών αλυσίδων διανομής.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες .
  • Παροχή ρευστότητας με κεφάλαια κίνησης χαμηλού κόστους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Γενναία χρηματοδότηση της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και καινοτομίας.
  • Ανάπτυξη νέων μορφών στις οικονομικές συναλλαγές όπως οι τοπικές δημοτικές αγορές για την διάθεση των προϊόντων, ώστε να περιοριστούν οι ενδιάμεσες παρασιτικές λειτουργίες.
  • Αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής υπαίθρου μέσα από την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας βιοτεχνιών και βιομηχανιών παραγωγής και επεξεργασίας διατροφικών προϊόντων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης ,που αποτελούν κοινωνικό πόρο , κρίσιμο για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.
  • Επιπλέον απαιτούνται πολιτικές στήριξης αναζωογόνησης της ζωής στην ύπαιθρο.
  • Αυτο σημαίνει πρώτα απ όλα ικανοποιητικές παροχές δημόσιας υγείας και παιδείας ,αλλά και πολιτισμός, ώστε οι νέοι να μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην ύπαιθρο.

Ειδικά τα τελευταία έχουν άμεση σχέση και με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και την αστυφιλία που παρατηρείται στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 (κυρίως) και μετά.

Αν δεν αλλάξει κάτι τότε η Ελλάδα θα καταλήξει σαν μια χώρα που θα περνάνε τα τελευταία χρόνια της ζωή τους οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι.

Μία χώρα που θα εξαρτάται ΜΟΝΟ από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ανησυχία στην Πέλλα: Απειλείται η επιβίωση της καλλιέργειας του λωτού

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares