Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πρώτο καρναβάλι μετά την πανδημία – Γλέντι, χορός και τραγούδι σε όλη την Ελλάδα

Τρία χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που οι Έλληνες γιόρτασαν με την ψυχή τους το καρναβάλι και φέτος ήρθε η στιγμή για… εξιλέωση!

Χιλιάδες κόσμου έχει ξεχυθεί στους δρόμους σε κάθε γωνιά της χώρας προκειμένου να γιορτάσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και το γλέντι, ο ξέφρενος χορός και το τραγούδι έχουν την τιμητική τους.

Η επανέναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων μετά την παύση τριών χρόνων λόγω πανδημίας, φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ. Η πληρότητα των καταλυμάτων στους δημοφιλείς προορισμούς ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Mάλιστα στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού, την Πάτρα, αρκετοί επισκέπτες είναι αποφασισμένοι να κοιμηθούν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους προκειμένου να δώσουν το παρόν στις αυριανές εκδηλώσεις.

«Βουλιάζει» από κόσμο η Πάτρα
Η Πάτρα κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν από κοντά το πατρινό καρναβάλι και να πάρουν μέρος στην μεγάλη γιορτή.

Θέλοντας να στείλουν παντού τα μηνύματα της ελπίδας και της αισιοδοξίας περισσότεροι από 50.000 καρναβαλιστές – μέλη των 139 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, αλλά και με τις γεμάτες έμπνευση κατασκευές τους.

Η πρώτη μεγάλη παρέλαση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου. Η συγκεκριμένη παρέλαση ονομάζεται νυχτερινή ποδαράτη, καθώς δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων, αλλά παρελαύνουν μόνο τα μέλη τους με τις στολές τους.

Στο κέντρο της Πάτρας έλαβε χώρα ένα φαντασμαγορικό θέαμα με τους φωτισμούς, τη γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι να δίνουν λάμψη και μεγαλοπρέπεια στη νύχτα του τελευταίου Σαββάτου του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Η νύχτα έγινε μέρα στην Ξάνθη
Τη νύχτα ημέρα έκαναν χιλιάδες καρναβαλιστές στην Ξάνθη που συμμετείχαν το Σάββατο στη μεγάλη νυχτερινή παρέλαση. Η νυχτερινή παρέλαση αποτελεί θεσμό του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες καρναβαλιστές, οι οποίοι φορώντας στολές ξεχύνονται στους δρόμους και διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσης.

Οι καρναβαλιστές πραγματοποίησαν παρέλαση επί της 28ης Οκτωβρίου και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία όπου στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι, με μουσική και χορό. Εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν την κάθοδο των καρναβαλιστών και να διασκεδάσουν μαζί τους.

«Πλημμύρισε» από καρναβαλιστές το Ρέθυμνο
Το κέφι και ο χορός ήταν οι πρωταγωνιστές στην παιδική παρέλαση του καρναβαλιού του Ρεθύμνου, στο κέντρο της πόλης. Τα παιδιά και οι συνοδοί τους διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο της πόλης χορεύοντας σε αποκριάτικους ρυθμούς, έως και το 3ο γυμνάσιο, στο ύψος της εκκλησίας των 4ων Μαρτύρων, όπου στην αυλή του έχει ξεκινήσει ένα φαντασμαγορικό παιδικό ανοιχτό πάρτι με DJ και μπαλονοκατασκευές.

Στις 9 το βράδυ την σκυτάλη πήραν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καρναβαλιστές του Ρεθύμνου, οι οποίοι φορώντας στολές από καρναβαλικές παρελάσεις του παρελθόντος μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης για την νυχτερινή παρέλαση.

Έτσι, χιλιάδες καρναβαλιστές χωρισμένοι σε ομάδες και όχι μόνο, γέμισαν την πόλη και διέσχισαν τη λεωφόρο Κουντουριώτου για να καταλήξουν στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Πανδαισία χρωμάτων στην Κοζάνη
Η καρδιά της παράδοσης χτύπησε στον τόπο συνάντησης το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Χορευτικά συγκροτήματα δημιούργησαν ένα κάδρο με πλούσια χρώματα, παραδοσιακές φορεσιές αλλά κυρίως χαμόγελα, χορούς από την Δυτική Μακεδονία.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι σχολές χορού της Κοζάνης, που πρόσφεραν ένα απολαυστικό θέαμα.

Πηγή: iefimerida

Shares