Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πρώτη «νατοϊκή» ψυχρολουσία για την Σουηδία με «χτύπημα» στην στρατιωτική της βιομηχανία

Απόφαση – βόμβα της Τσεχίας προκαλεί εκνευρισμό


Δεν ήταν και το καλύτερο καλωσόρισμα στην Σουηδία από την νοτιοατλαντική συμμαχία…

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για σχεδόν διπλασιασμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της χώρας αγοράζοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής F-35, όπως αποκαλύπτει το EURACTIV.

Η κίνηση όμως αυτή αναστάτωσε τους Σουηδούς, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η Τσεχία, καθώς και την αντιπολίτευση, η οποία επικρίνει για το αυξημένο κόστος.

Για να επιταχύνει τη διαδικασία αγοράς, η Τσεχία θέλει να τα αγοράσει απευθείας από τις κυβερνήσεις των συμμαχικών χωρών όπου εδρεύουν οι κατασκευαστές.

«Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς εταίρους για την προμήθεια υπερηχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35. Θα διαπραγματευτούμε επίσης με τη Σουηδία για την απόκτηση νέων οχημάτων μάχης πεζικού», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR).

Η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Επί του παρόντος, ο τσεχικός στρατός διαθέτει μόνο 14 αεροσκάφη Gripen, ωστόσο, τα μαχητικά αυτά δεν ανήκουν στο τσεχικό κράτος, αλλά ενοικιάζονται από τη Σουηδία. Η σύμβαση ενοικίασης θα πρέπει να λήξει το 2027 με δυνατότητα παράτασης 2 ετών.

Όπως ανέφερε η Hospodářské noviny, η σχεδιαζόμενη αγορά είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά στην ιστορία της Τσεχίας. Ο λόγος της επιτάχυνσης της διαδικασίας είναι η ρωσική επιθετικότητα και η «κούρσα εξοπλισμών» στην Ευρώπη, η οποία, μαζί με τον πληθωρισμό, ανεβάζει τις τιμές του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παρά την απευθείας αγορά από τις συμμαχικές κυβερνήσεις, η Τσεχία μπορεί να αναμένει τις πρώτες παραδόσεις το νωρίτερο το 2027, καθώς οι κατασκευαστικές ικανότητες είναι περιορισμένες. Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 κοστίζει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τον εξοπλισμό.

«Ενισχύουμε την αμυντική μας ικανότητα για τις επόμενες δεκαετίες και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλη του ΝΑΤΟ. Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε τον τσεχικό στρατό», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR).

Το τσεχικό υπουργείο Άμυνας θα ξεκινήσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για μια τέτοια κίνηση λόγω της υψηλότερης τιμής των αεροσκαφών F-35. Επιπλέον, η χώρα θα πρέπει να επενδύσει στη νέα υποδομή, καθώς η σημερινή είναι προσαρμοσμένη στις σουηδικές τεχνολογίες.

Η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Saab εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της.

«Θα περιμέναμε ότι ως μακροχρόνιος εταίρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά για το επιτυχημένο πρόγραμμα Gripen, θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στη Σουηδία να παρουσιάσει τις τρέχουσες και μελλοντικές δυνατότητες των Gripen και ότι η σουηδική κυβέρνηση θα έχει μια διαφανή ευκαιρία να παρουσιάσει την προσφορά της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saab Micael Johansson.

Η Τσεχία διοικείται επί του παρόντος από έναν κυβερνητικό συνασπισμό πέντε κομμάτων, όπου οι Πειρατές (οι Πράσινοι/Συγγενείς με την EFA) είναι η μόνη φιλελεύθερη-προοδευτική πολιτική δύναμη, με τα άλλα τέσσερα κόμματα να αντιπροσωπεύουν την κεντροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος.

Επικεφαλής του συνασπισμού είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των πολιτών (ODS), μέρος της ευρωσκεπτικιστικής πολιτικής οικογένειας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και υπέρμαχος των ισχυρών διατλαντικών δεσμών.

newsbreak.gr

Shares