Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Πρώτες στις εξαγωγές LNG στον κόσμο οι ΗΠΑ

Πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αποτελούν πλέον οι ΗΠΑ, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους του καυσίμου, όσο δηλαδή και το Κατάρ.


Αυτός ο όγκος εξαγωγών αντιπροσωπεύει μια οριακή αύξηση για τη μικρή πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Μέσης Ανατολής. Σηματοδοτεί, όμως, ένα άλμα για την υπερδύναμη, που άρχισε να εξάγει LNG μόλις το 2016 και έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο εν μια νυκτί.

Εχει μεσολαβήσει η επανάσταση των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, αλλά και επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου που μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από χώρα εισαγωγής LNG στον σημαντικότερο ίσως προμηθευτή του καυσίμου.

Παράλληλα, όμως, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο, μερικώς τουλάχιστον, αποκλεισμός του ρωσικού αερίου από τις αγορές της ΕΕ έχει εκτοξεύσει στα ύψη τη ζήτηση για αμερικανικό LNG. Η αυξημένη ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει και στην κατασκευή πολλών νέων εγκαταστάσεων για την εξαγωγή του καυσίμων στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού.

Ακολουθεί ως εξαγωγική δύναμη LNG η Αυστραλία, που αναμένεται να παραμείνει στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προμηθευτής του καυσίμου.

Σημειωτέον ότι καταγράφεται μια ακόμη ανατροπή σε ό,τι αφορά το LNG και είναι η ανάδειξη της Ιαπωνίας σε πρώτη χώρα σε εισαγωγές του καυσίμου το 2022, θέση που κατείχε ώς τώρα η Κίνα. Και αυτή η εξέλιξη, όπως πολλές άλλες, οφείλεται στην ατυχή πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που εφαρμόστηκε στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, με αποτέλεσμα να εξανεμισθεί σχεδόν η ζήτηση για LNG, την ώρα που οι Ιάπωνες συγκέντρωναν αποθέματα στο πλαίσιο των προετοιμασιών τους για τον χειμώνα.

Πηγή: Newsbomb.gr

Shares