Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πρώτα σοκ: Οι δανειστές «κόβουν τα φτερά» της νέας κυβέρνησης για πλεονάσματα – Αρνητικά άρθρα Le Monde & Telegraph…

Οι δανειστές «κόβουν τα φτερά» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη και φαίνεται ότι υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες οι οποίες στην Ελλάδα «θάφτηκαν» ειδησεογραφικά, προφανώς για να μην χαλάσει το καλό κλίμα από το εκλογικό αποτέλεσμα.Η γαλλική Le Monde με τίτλο: «Η ευρωζώνη θάβει τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Κυριάκου Μητσοτάκη», έχει ρεπορτάζ που αναφέρει ότι «Οι μεγάλοι πιστωτές έκαναν ήδη γνωστό στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι θα αρνηθούν να επαναδιαπραγματευθούν με την Ελλάδα τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%»!

Και συνεχίζει: «Μετά τα συγχαρητήρια, η προειδοποίηση. Την επομένη της εκλογικής νίκης του Κ.Μητσοτάκη οι Ευρωπαίοι πάγωσαν τις ελπίδες του νέου πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευθεί την δημοσιονομική πολιτική της χώρας του, παρόλο που το είχε αφήσει να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας».

«Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης γράφει η Le Monde.

«Την ίδια άποψη έχει και η Γαλλία, που εκτιμά ότι η νέα συντηρητική κυβέρνηση δεν μπορεί θα επαναδιαπραγματευθεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, με φόβο ένα αδιέξοδο για τη χώρα ή των δυσκολιών για τη νομισματική ένωση» σημειώνει η εφημερίδα.

Και ακόμα συμπληρώνει: «Στην έκθεση τους προς το συμβούλιο υπουργών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το σεβασμό στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, διαπιστώνουν μία επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες και αναφέρουν ότι η μείωση των φόρων και οι ενισχύσεις στους συνταξιούχους, που ανήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης».

Παρατίθενται οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος είναι θεμέλιος λίθος του προγράμματος βοήθειας από τη αρχή»ανακοινώνοντας συγχρόνως τη πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο θεσμός του οποίου προΐσταται αποτελεί «μακροπρόθεσμο εταίρο» (σ.σ.: «δανειστή» εννοεί) της Ελλάδας, δεδομένου ότι τα δάνεια των 200 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί για περίοδο άνω των 40 ετών και ότι συνεπώς θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Στην Ελλάδα, συνεπώς, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει περισσότερο από μία υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας που δεν θα τηρηθεί», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα.

Στο ίδιο κλίμα και η βρετανική Telegraph: «Η ΝΔ υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις και να μειώσει κάποιους φόρους. Είναι ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την προσφορά πρόγραμμα που σίγουρα χρειάζεται. Οι επενδυτές σίγουρα φαίνεται να θεωρούν ότι η χώρα θα πάει καλύτερα.

Ωστόσο, τα προβλήματα για την Ελλάδα παραμένουν, όσο είναι παγιδευμένη στο ευρώ για τρεις λόγους: πρώτον, το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, δεύτερον, η ΕΕ εξακολουθεί να επιβάλλει τιμωρητική λιτότητα απαιτώντας υψηλά πλεονάσματα και, τρίτον, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό.

 

Επενδυτές που ελπίζουν ότι θα κερδίσουν από τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας θα απογοητευτούν, ενώ η κατάρρευση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων θα συνεχίσει να αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας του ευρώ» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Shares