Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πρόστιμο-σοκ 4.500.000.000 € στην UBS από γαλλικό δικαστήριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος…

Χρηματική ποινή που αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, καλείται τώρα να πληρώσει στην Γαλλία η εν πολλαίς αμαρτίαις – κατά πως φαίνεται – περιπεσούσα ελβετική τράπεζα UBS, καθώς γαλλικό δικαστήριο έκρινε την Τετάρτη, πως ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός παρανόμως προσέγγισε πελάτες στην χώρα και ακολούθως προέβη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος – το οποίο ήταν βέβαια προϊόν φοροδιαφυγής!Η είδηση έκανε άμεσα χθες τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών οικονομικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ την ίδια ώρα η μετοχή της UBS πραγματοποιούσε, παρά το γεγονός πως δικηγόρος της τράπεζας έλεγε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση, βουτιά της τάξης του 2% στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Πρόστιμο όσο τα καθαρά κέρδη του Ομίλου το 2018

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αξίζει να σημειωθεί πως η εν επιβληθείσα χρηματική ποινή στον χρηματοπιστωτικό γίγαντα της Ελβετίας, κρίνεται ως ιδιαιτέρως αυστηρή, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στα περσινά καθαρά κέρδη της τράπεζας, ενώ επίσης είναι και το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ από τη γαλλική Δικαιοσύνη σε υπόθεση φοροδιαφυγής.

Στο συνολικό ποσό που επιδικάστηκε να πληρώσει η UBS μάλιστα περιλαμβάνεται και η αποζημίωση της τάξης των 800.000.000 ευρώ προς το γαλλικό Δημόσιο.

Κατηγορούμενη και στις ΗΠΑ

Αναλυτές ωστόσο, χθες σχολίαζαν πως ενώ η διοίκηση της τράπεζας επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες, μια έφεση από την πλευρά της UBS θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η υπόθεση να τραβήξει για χρόνια, παρόλα αυτά όμως όπως και να έχει, η ιστορία αυτή με έναν τρόπο αποκαλύπτει το πώς ορισμένοι χρησιμοποιούν τον τραπεζικό κλάδο για να καλύψουν τα ίχνη του μαύρου χρήματος που κερδίζουν από την φοροδιαφυγή.

Η δίκη στη Γαλλία έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας υπόθεσης στις ΗΠΑ, όπου η UBS αποδέχθηκε διακανονισμό 780.000.000 ευρώ το 2009, και στη Γερμανία, όπου συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 300.000.000 ευρώ το 2014. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα καθαρά της κέρδη για το 2018 διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισεκ. ευρώ.

dikastiko

Shares