Κυριακή , 13 Ιουνίου 2021

Προσπάθειες από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να στηρίξει την λίρα…

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έλαβε την απόφαση αυτή για να στηρίξει την καταπονημένη λίρα…

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει από τις 19 Αυγούστου κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις συναλλαγές μίας ημέρας (overnight) στη διατραπεζική αγορά χρήματος.

«Στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της διαχείρισης ρευστότητας, τα όρια δανεισμού των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά χρήματος για ολονύκτιες συναλλαγές θα μειωθούν στα μισά από τα τρέχοντα όριά τους από τις 19 Αυγούστου 2020», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έλαβε την απόφαση αυτή για να στηρίξει την καταπονημένη λίρα, η οποία σήμερα έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ήτοι στο χαμηλό των 7,4017 λιρών ανά δολάριο. Κόβοντας κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις overnight συναλλαγές η τουρκική κεντρική τράπεζα περιορίζει τη διαθεσιμότητα τουρκικών λιρών και συσφίγγει τη νομισματικής της πολιτική με έμμεσο τρόπο.

Πάντως, η μείωση της παρεχόμενης ρευστότητας στις overnight συναλλαγές εκτιμάται πως θα επηρεάσει τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και κυρίως όσα δεν έχουν κτίσει επαρκή διαθέσιμα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει επιλέξει να ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα φέτος υπερασπιζόμενη τη λίρα αντί να ανακοινώνει μια αύξηση επιτοκίων, κάτι που όλοι οι οικονομολόγοι προτείνουν ως ενδεδειγμένη κίνηση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο για τρίτο συνεχόμενο κατά την μεθαυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της, παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 11,8%.

insider.gr/Θανάσης Κουκάκης

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares