Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Προσωρινό «ΝΟ» στα αστυνομικά ρομπότ που μπορούν να σκοτώνουν

Το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο ανέβαλε προς το παρόν την υιοθέτηση πρότασης για… Robocop στην πόλη, αφού δεν ενέκρινε τη χρήση από την αστυνομία ρομπότ ικανών να σκοτώνουν.

Αυτά τα «ρομπότ δολοφόνοι» που μας θυμίζουν τις ταινίες «Robocop», έχουν προκαλέσει έντονη διαμάχη στο δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο είχε φανεί να εξετάζει θετικά τη χρήση τους.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις ηθικές μου αναστολές, υποστήριξα τη νομοθεσία, όμως μέσα σε αυτή την εβδομάδα έπαψα να νιώθω καλά με το θέμα. Δεν πιστεύω ότι οπλισμένα και τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα μας κάνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε την Τρίτη ο Γκόρντον Μαρ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο έκανε ένα βήμα πίσω, εγκρίνοντας νομοθεσία που επιτρέπει στην αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά όχι τα ρομπότ.

Την πρόταση αυτή θα εξετάσει επιτροπή και θα υποβληθεί σε νέα ψηφοφορία.

 

Έντονες αντιδράσεις από κόσμο
Πολλοί αντίπαλοι της πρότασης κατέκριναν το μέτρο, φοβούμενοι ότι θα αυξήσει την αστυνομική βία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πολλοί διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα κρατώντας πανό.

Νωρίτερα δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, με πανό που έγραφαν «μην δώσετε στην αστυνομία νέα όπλα» και «τα ρομπότ δολοφόνοι δεν είναι η λύση».

«Η χρήση ρομπότ σε ενδεχομένως φονικές καταστάσεις είναι μια ύστατη λύση», είχε διαβεβαιώσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε ανακοίνωσή του ο Γουίλιαμ Σκοτ, επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο.

«Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η μαζική βία γίνεται ολοένα και πιο συχνή», είχε προσθέσει. «Έχουμε ανάγκη αυτή την επιλογή για να σώζουμε ζωές στις περιπτώσεις που τέτοιες τραγωδίες σημειωθούν στην πόλη μας», είχε σημειώσει.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο έχει στη διάθεσή της ήδη πολλά ρομπότ, τα οποία μπορούν να ελέγχουν από απόσταση και τα οποία χρησιμοποιούνται όταν οι αστυνομικοί πρέπει να διατηρήσουν απόσταση ώσπου να είναι ασφαλής η τοποθεσία, όπως σε περιπτώσεις ειδοποίησης για τοποθέτηση βόμβας.

Το νέο μέτρο θα επέτρεπε να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετούν «εκρηκτική ύλη» ικανή να «εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές», είχε ανακοινώσει η αστυνομία.

 

newsit.gr

Shares