Προσφυγή συνταξιούχων στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου που περικόπτει τις συντάξεις χηρείας

ste111

 

Καταγγέλλουν τις περικοπές που προβλέπει η εγκύκλιος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – Ευελπιστούν πως θα κριθεί αντισυνταγματική και θα ακυρωθεί


Oργανώσεις συνταξιούχων ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου με θέμα «Εθνική σύνταξη και κατώτερα όρια σε περίπτωση σώρευσης – Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία», με την οποία αφαιρείται η σώρευση εθνικής σύνταξης από διαφορετική αιτία (δύο συντάξεις – σύνταξη γήρατος και θανάτου – σύνταξη αναπηρίας και θανάτου).

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που έχει αναλάβει τις προσφυγές σημειώνει ότι η εγκύκλιος πιστεύει βάσιμα ότι αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική από το ακυρωτικό δικαστήριο ΣτΕ, τόσο για λόγους τυπικούς – δικονομικούς, όσο και ουσιαστικούς, τονίζοντας τα εξής:

«Η εγκύκλιος χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, έρχεται να ρυθμίσει εκ νέου τις συντάξεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας.

Με την έκδοση του ενημερωτικού έγγραφου, έγινε μεγάλος θόρυβος επικοινωνιακός, αλλά και αποτέλεσμα μηδέν. Η συμπεριφορά της Διοίκησης καταργεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.

Μετά την παρέλευση μιας πενταετίας από την ψήφιση του ν. 4387/2016, ο υφυπουργός με ψευδοερμηνευτική, κανονιστική εγκύκλιο, με αναφορές στο «πνεύμα» της εισηγητικής έκθεσης του νόμου αποφάσισε να αφαιρέσει από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (αναπήρων, χήρων) τη σώρευση-λήψη δύο εθνικών συντάξεων από διαφορετική αιτία.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν από 1/1/2022 και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων, από την ισχύ του ν. 4387/2016, θα συνεχίσουν να τους χορηγούνται, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά!

Φαίνεται ότι ο χορός των περικοπών ακόμη και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας από το Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, δεν έχει τελειωμό».

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares