Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Προς συμφωνία οδεύουν ΗΠΑ- Ταλιμπάν – Έτοιμοι να αφήσουν τα όπλα – Σε «καλό δρόμο» οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ….

Οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι για μείωση της βίας στο Αφγανιστάν προτού υπογράψουν, ίσως ως το τέλος του μήνα, μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπός τους.

«Συμφωνούμε για τη μείωση των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων τις ημέρες που θα προηγηθούν της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Σουχάιλ Σαχίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πακιστανική εφημερίδα Dawn. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του όσον αφορά την πιθανότητα υπογραφής μιας συμφωνίας «το αργότερο ως το τέλος του μήνα».

Οι Ταλιμπάν έκαναν στις ΗΠΑ πρόταση για σύντομη εκεχειρία –7 ως 10 ημερών– έπειτα από περισσότερα από 18 έτη πολέμου, έγινε γνωστό χθες Παρασκευή. Οι ΗΠΑ είχαν θέσει τη μείωση της βίας ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε σοβαρή πρόοδο των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την έναρξη ενός ενδοαφγανικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον Σαχίν, η μείωση αυτή των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ταλιμπάν θα είναι «γενική και θα αφορά όλες τις δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κράτους». Οι ΗΠΑ αξίωναν από τη μείωση αυτή της βίας να επωφεληθούν τόσο τα δικά τους στρατεύματα όσο και ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία.

Η πρόταση αυτή δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως, ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει γνωστοποιήσει αν έχει δεχθεί κάποια πρόταση από τους Ταλιμπάν.

Αυτοί και οι ΗΠΑ επρόκειτο να ανακοινώσουν μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε αιφνιδίως «νεκρή» τη διαδικασία, επικαλούμενος τη βία των Ταλιμπάν μετά τον θάνατο Αμερικανού στρατιώτη σε επίθεση των Ταλιμπάν.

Οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο στο Κατάρ, αλλά ανεστάλησαν εκ νέου μερικές ημέρες αργότερα έπειτα από επίθεση για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν κατά της βάσης στο Μπαγκράμ, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ΗΠΑ.

 

onalert.gr

Shares