Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Προς σημαντική ανακάλυψη αερίου η Shell στην Αλβανία με …γιαννιώτικο ενδιαφέρον

“Οι ενδείξεις μάς δείχνουν ότι ίσως είμαστε κοντά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου στο υπέδαφός μας, η οποία θα έχει επίδραση στο μέλλον της χώρας μας αλλά και που επίσης θα παίξει ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης”.

κείμενο Κωνσταντίνος Φιλίππου

Η δήλωση αυτή μεταδόθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου από το πρακτορείο Exit και, καθώς ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για επερχόμενες σημαντικές ανακοινώσεις από την πάντα φειδωλή δημοσίως Shell, η οποία αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί γεώτρηση στο block Shpirag -5.

Ο ολλανδικός ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες μια επιτυχημένη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Shpirag -4, η οποία είχε δώσει δοκιμαστική παραγωγή αρκετών χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, σε μια γεωλογική δομή που παρουσιάζει αναλογίες με κοιτάσματα από την Βόρεια Αδριατική στην Ιταλία ως το δικό μας Δυτικό Κατάκολο στον Πύργο Ηλείας.

Η Shell Upstream Albania, όπως ονομάζεται η αλβανική θυγατρική, έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα από το 2018 και έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ σε διάστημα επτά ετών. Τώρα, οι δηλώσεις Ράμα περί πιθανής σνακάλυψης αερίου και πετρελαίου παραπέμπουν σε νέα δεδομένα, τα οποία έχουν και ελληνικό – ειδικότερα …γιαννιώτικο ενδιαφέρον.

ydrogonanthrakes foto 1 8

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το Shpirag -5 στο οποίο πραγματοποιεί γεώτρηση η Shell, παρουσιάζει σημαντικές αναλογίες προς τον στόχο στον οποίο προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση σε περίπου έναν χρόνο από τώρα η Energean, σε περιοχή του Δήμου Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων.

Στα Ιωάννινα, η κοινοπραξία Repsol – Energean έχει ήδη επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ, με επίκεντρο τη σεισμική έρευνα του 2018-2019, η οποία και “έδειξε” την περιοχή που έχει επιλεγεί ως στόχος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πορεία ως την ερευνητική γεώτρηση συνεπάγεται ανάλογου ύψους επένδυση από την πλευρά της Energean, η οποία έχει το 100% της παραχώρησης και αυτήν την περίοδο προετοιμάζει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου.

Shares