Πέμπτη , 1 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις λόγω εκλογών-Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ…

Προς παράταση οι φορολογικές δηλώσεις λόγω εκλογών-Τι θα γίνει με τις 120 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ...

Δεδομένη θεωρείται η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ενδεχομένως και η πληρωμή των φόρων, λόγω των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η οποία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου, θα παραταθεί αν και η ροή της υποβολής των δηλώσεων είναι υψηλότερη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών οι ρυθμοί αναμένεται να μειωθούν και είναι εξαιρετικά πιθανόν η νέα προθεσμία υποβολής να είναι η 15η Ιουλίου.

Σε αυτήν την περίπτωση ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά στις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, εάν δοθεί δεύτερη παράταση έως τα τέλη Ιουλίου, ενδεχομένως να αλλάξει και η ημερομηνία πληρωμής του φόρου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.729.364 δηλώσεις (που αντιστοιχούν σε 2.386.616 εκκαθαριστικά σημειώματα), αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2018.

Όσον αφορά στη ρύθμιση 120 δόσεων, η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση λήγει στις 28 Ιουνίου. Οι εκλογές όμως θα μεταθέσουν την καταληκτική ημερομηνία πολύ πιθανόν κατά ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ,  με βάση τον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης, η βεβαίωση του φόρου θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αναγκάσει την ΑΑΔΕ να καθυστερήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα γίνει στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία ενδεχομένως τον Ιανουάριο του 2020.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares