Σάββατο , 15 Αυγούστου 2020
Τελευταία Νέα

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο Αιγύπτου-Τουρκίας;-Χερσαίες & αεροπορικές ενισχύσεις από Σ. Αραβία, ΗΑΕ & Ιορδανία…

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο Αιγύπτου-Τουρκίας;-Χερσαίες & αεροπορικές ενισχύσεις από Σ. Αραβία, ΗΑΕ & Ιορδανία...

ΥΠΕΞ Αιγύπτου: “Θα απαντήσουμε ηχηρά” – Σημαντικές ενισχύσεις από τον αραβικό κόσμο…

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, Σαμίχ Σούκρι, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του επιδιώκει ειρήνη στη Λιβύη μέσω της «Διακήρυξης του Καΐρου», αλλά οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου και του αραβικού κόσμου θα αντιμετωπιστεί με «σκληρότητα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αίγυπτο έχει φτάσει στρατιωτικό υλικό από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και την Ιορδανία. Συγκεκριμένα, δυτικά της χώρας έχουν μεταφερθεί χερσαίες και αεροπορικές ενισχύσεις, καθώς η προσοχή στρέφεται στις εξελίξεις γύρω από τη Σύρτη.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κάθε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας και ότι η απόρριψη της Διακήρυξης του Καΐρου από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και την Τουρκία με έδρα την Τρίπολη θεωρείται απειλή.

«Οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και του αραβικού κόσμου θα αντιμετωπιστεί με σκληρότητα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι ήταν χθες ξεκάθαρος στην ομιλία του για τη Λιβύη και ότι η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία λύση.

Αφού η GNA καταδίκασε τη δήλωση του Αιγύπτου προέδρου σχετικά με τη διεθνή νομιμότητα να παρέμβει στην κρίση της Λιβύης, ο Σούκρι είπε: «Η ανάγνωση της ομιλίας του προέδρου από τη GNA είναι λανθασμένη και ελπίζουμε ότι η GNA θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας Skhirat».

Ο Σούκρι τόνισε επίσης ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στη Λιβύη είναι απαράδεκτες και η ίδια τακτική επαναλαμβάνεται με την παρουσία στρατιωτικών στοιχείων και την απασχόληση μισθοφόρων και τρομοκρατών στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη».

Τόνισε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να προωθήσει μια πολιτική λύση στη Λιβύη.

Ο Σούκρι πρόσθεσε ότι αυτό δεν εμποδίζει τη συνέχιση των εργασιών σε διάφορα πλαίσια, είτε πρόκειται για επαφή με γειτονικές χώρες είτε μέσω του Αραβικού Συνδέσμου, ή επικοινωνία με το πολιτικό φάσμα της Λιβύης για να τους ενθαρρύνει να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.

Τόνισε ότι μετά την ανακοίνωση της Διακήρυξης του Καΐρου, η Αίγυπτος παρακολουθεί στενά όλες τις στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή της Σύρτης. Έκλεισε λέγοντας: «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην υποκύψουν σε κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

#مصر وصول تعزيزات برية و جوية الي غرب البلاد من السعودية و الامارات و الاردن ضمن الدفاع المشترك العربي الاسلامي

Gepostet von ‎قلم المشير الاحتياطية‎ am Sonntag, 21. Juni 2020

https://twitter.com/Mansourtalk/status/1274680435189133312

pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares