Παρασκευή , 1 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Προς ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ της Κύπρου: Για πρώτη φορά Τουρκία και ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ απαιτούν δημοσίως “ΛΥΣΗ” δύο κρατών…

Για πρώτη φορά σε «κυβερνητικό πρόγραμμα» υπάρχει αναφορά σε λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι στο «πρόγραμμα διακυβέρνησης» ΚΕΕ – ΚΛ υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό ότι η διαδικασία για ομοσπονδία έχει εξαντληθεί και εάν υπάρξουν και πάλι διαπραγματεύσεις πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και η λύση δύο κρατών.

«Το μοιραστήκαμε αυτό με την Τουρκία, στηρίζει την στάση μας», ανέφερε ο «πρωθυπουργός» στην συνέντευξή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων». «Οι Τ/κ έδειξαν αυταπάρνηση αλλά κατέστησαν πάντοτε όμηροι. Και στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα δόθηκε κάθε είδους στήριξη. Παρ’ αυτά δεν είδαμε καμία θετική προσέγγιση από την ε/κ πλευρά». Αυτό, συνέχισε, το αποδέχεται και ο Ε/κ ηγέτης, παρά τις καλές προθέσεις του οποίου, ούτε για την εκ περιτροπής προεδρία δεν πήρε θετική απάντηση. Αυτός το είδε όλος ο κόσμος, πρόσθεσε.

Από δω και πέρα, ο τ/κ «λαός» πρέπει να υπερασπιστεί μια πιο σθεναρή στάση υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του και αυτόν τον δρόμο, είπε ο κ. Τατάρ, καθορίζει η «κυβέρνηση» σε διαβούλευση με την Τουρκία. Υποστήριξε την άποψη ότι δεν πρόκειται να προκύψει αποτέλεσμα με το να επαναλαμβάνεται η διαδικασία για μια ομοσπονδιακή λύση που δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, λέγοντας να πάμε σε μια λύση δύο κρατών «να ξέρει και ο τ/κ λαός που πάει. Οι Ε/κ ενσωματώθηκαν στην ΕΕ και συνεχίζουν την ζωή τους, αλλά οι Τ/κ έχουν μείνει όμηροι».

Για το θέμα των Μαρωνιτών, ο κ. Τατάρ είπε ότι τις ενέργειες συντονίζει το «υπεξ», το οποίο τον κρατά ενήμερο και δήλωσε ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα» και τους «νόμους» είναι δικαίωμα των Μαρωνιτών να επιστρέψουν σε αυτές τις περιοχές.

Φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου είπε ότι η Τουρκία με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει κάποια δικαιώματα ενώ έκανε λόγο και σε ίσα δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο. «Ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν θα την διαχειριστούμε μόνοι μας αλλά με τις συμφωνίες που έχουμε κάνει με την Τουρκική Δημοκρατία. Πρώτα ήταν το Φατίχ, τώρα έρχεται και το Γιαβούζ. Παίρνουν θέσεις στις θάλασσες».

Μίλησε για την μπλε πατρίδα, μια αντίληψη που ανέπτυξε η Τουρκία με την οποία θα υπερασπιστούν – όπως είπε ο κ. Τατάρ – τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Το να το κάνουμε αυτό με την Τουρκική Δημοκρατία μας δίδει επιπλέον δύναμη και κέφι. Αν δεν μας αναγνωρίζουν αυτοί, δεν τους αναγνωρίζουμε ούτε εμείς. Εδώ υπάρχει μια διαφορά. Όλοι ευχόμαστε αυτή να λυθεί».

Κληθείς να σχολιάσει για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε», λέγοντας ότι ο ίδιος σέβεται τον «θεσμό» του «προέδρου», σημειώνοντας ότ εκλέγεται από τον «λαό» και μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για κάποια πράγματα, αλλά οι σχέσεις τους είναι καλές.

Ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι στόχος της «κυβέρνησης» είναι η οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους αναφέροντας ότι το πρωτόκολλο με την Τουρκία για το 2019 θα υπογραφεί τον Ιούλιο και το οικονομικό πρωτόκολλο 2020-2022 το αργότερο πριν τον Οκτώβριο που θα συζητήσουν στη «βουλή» τον «κρατικό» προϋπολογισμό για του χρόνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares