Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Προς απελευθέρωση του εμπορίου Αυστραλία και Κίνα

RCEP - Σε ισχύ η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο - Οικονομικός  Ταχυδρόμος - ot.gr

Οι δασμοί και ένα ντε φάκτο εμπάργκο στον αυστραλέζικο άνθρακα κόστισαν στην Αυστραλία περισσότερα από 5 δισ. αυστραλιανά δολάρια (περίπου 3,5 δισ. ευρώ) από τις εξαγωγές της χώρας στην Κίνα


Η Αυστραλία ζήτησε σήμερα από την Κίνα να αποκτήσουν εκ νέου ένα “εμπόριο χωρίς εμπόδια”, σε επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών με στόχο να αποκατασταθούν οι τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Το Πεκίνο επέβαλε υψηλούς δασμούς σε σημαντικά προϊόντα που εξάγει η Αυστραλία, όπως το κρασί, το βοδινό κρέας και το κριθάρι, το 2020, στο απόγειο της έντασης με την προηγούμενη συντηρητική αυστραλιανή κυβέρνηση.

Η τότε κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε προκαλέσει την οργή της Κίνας επικρίνοντας επανειλημμένα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και ασκώντας πιέσεις για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την προέλευση της πανδημίας covid-19.

Μετά την εκλογή τον Μάιο της σημερινής, κεντροαριστεράς κυβέρνησης στην Αυστραλία, η χώρα έχει υιοθετήσει μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση και σήμερα έκανε λόγο για ενδεχόμενη “πλήρη αποκατάσταση των επαφών” με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Ντον Φάρελ δήλωσε ότι μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Ουεντάο και υπογράμμισε την ανάγκη ενός “εμπορίου χωρίς εμπόδια για τις αυστραλιανές εξαγωγές”.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν διά ζώσης συνάντηση στην Κίνα, αν και δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο Φάρελ τόνισε ότι η συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του αποτελεί “νέα σημαντική φάση στη σταθεροποίηση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Κίνα”.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την Παρασκευή μια επίσκεψή του στο Πεκίνο, αφού το Πεντάγωνο κατηγόρησε την Κίνα για το κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο εντοπίστηκε πάνω από την πολιτεία Μοντάνα.

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ κάλεσε σήμερα τις δύο “μεγάλες δυνάμεις” να βρουν μια διπλωματική λύση. “Είναι πολύ σημαντικό, κυρίως σε μια περίοδο όπως αυτή, να φροντίσουν ώστε η αντιπαλότητά να μην εξακολουθήσει να εντείνεται”, σημείωσε.

“Όλοι μας επιθυμούμε μια ειρηνική περιοχή, σταθερή και ευημερούσα και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι μεγάλες δυνάμεις συνομιλούν”, υπογράμμισε η Ουόνγκ.

Πηγή: newmoney.gr

Shares