Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Προκλητικός ο Μπάιντεν: Χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κάνσας για αμβλώσεις

Οι ψηφοφόροι στο Κάνσας, σε μία μεσοδυτική συντηρητική πολιτεία, τάχθηκαν χθες Τρίτη υπέρ της συνταγματικής πρόνοιας για την άμβλωση, στην πρώτη μείζονα διαδικασία για το ζήτημα αυτό αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφασή του με την οποία κατοχυρώθηκε το δικαίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι εκλογείς της πολιτείας απέρριψαν την πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος που θα αντικαθιστούσε το υπάρχον κείμενο στον θεμελιώδη νόμο και θα άνοιγε τον δρόμο είτε για αυστηρότερους περιορισμούς των αμβλώσεων είτε στην απαγόρευση των επεμβάσεων αυτών.

Το 62% των ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση, ενώ το 38% την υποστήριξε, με το 78% των προβλεπόμενων ψήφων να έχει καταμετρηθεί.

Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε νομοσχέδιο που εγγυάται την πρόσβαση στην αντισύλληψη, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες ότι το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να απειληθεί από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου κατόπιν της απαγόρευσης της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, με ψήφους 228 υπέρ έναντι 195 κατά. Οκτώ Ρεπουμπλικάνοι το υπερψήφισαν, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν θα εγκριθεί από τη Γερουσία.

Με το κείμενο αυτό, θεωρείται ομοσπονδιακό δικαίωμα να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και οι γιατροί και φαρμακοποιοί υποχρεώνονται να τα παρέχουν.

Σύμφωνα με το Guttmache Institute, οργάνωση υπέρ της άμβλωσης, το 88% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν προσπαθούν να κάνουν παιδί, χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.

Ορισμένες πολιτείες έχουν προτείνει νομοσχέδια για τον περιορισμό της πρόσβασης σε μέσα αντισύλληψης, όμως κανένα από αυτά δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Επιπλέον, 12 πολιτείες επιτρέπουν στους παρόχους υγείας να αρνούνται να χορηγήσουν αντισυλληπτικά.

 

Εκτελεστικό διάταγμα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στην άμβλωση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Παρασκευή8 Ιουλίου 2022, εκτελεστικό διάταγμα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη, μετά την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης Roe v. Wade.

Ο Μπάιντεν δεχόταν πιέσεις από προοδευτικούς υποστηρικτές του να αναλάβει δράση μετά την απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει εντολή στο υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών να αναλάβει δράση για να προστατευθεί και να επεκταθεί η πρόσβαση των γυναικών στην «φαρμακευτική διακοπή κύησης», η οποία έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Τέλος, έδωσε εντολή στο υπουργείο να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη, υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και μέσα αντισύλληψης.

 

cnn.gr

Shares