Πέμπτη , 1 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ “Σόου” Ερντογάν στην Αγια Σοφιά μαζί με τους “Γκρίζους Λύκους” – Επιθεώρηση της “πρόβας τζενεράλε”…(BINTEO-ΦΩΤΟ)

 

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ "Σόου" Ερντογάν στην Αγια Σοφιά μαζί με τους "Γκρίζους Λύκους" - Επιθεώρηση της "πρόβας τζενεράλε"...(BINTEO-ΦΩΤΟ)

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει…

Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη φιέστα – “όνειρο” του Ερντογάν, που παρά τη διεθνή κατακραυγή, φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να λειτουργήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί.

Η αγωνία που έχει ο Τουρκος πρόεδρος με την πρεμιέρα την αυριανή ημέρα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, δεν κρύβεται. Για δευτερη φορά επισκέφτηκε τον ναό, έβγαλε τις καθιερωμένες φωτογραφίες, και επιθεώρησε την “πρόβα τζενεράλε”, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα του λίκνου της ορθοδοξίας ως τζαμί.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν τοποθετηθεί στην Αγία Σοφία τα χαλιά για την προσευχή. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο ίδιος ο τουρκος πρόεδρος είχε δώσει εντολή να είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ντόπια υλικά, ενώ ως φαίνεται έχει επιμεληθεί και το χρώμα τους ο ίδιος.

Επίσκεψη από την πίσω πόρτα κι οι “Γκρίζοι Λύκοι”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στις 17:30 από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και πήγε κατευθείαν στην Αγία Σοφία. Μπήκε από την πίσω πόρτα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις τελευταίες προετοιμασίες.

Σύμφωνα με το OPEN TV, αυτό που ακούγεται είναι ότι μαζί του βρίσκεται και ο ηγέτης των εθνικιστών και εταίρος του στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γύρω από τον Ερντογάν και όσους τον συνόδευσαν στην Αγία Σοφία υπάρχει μεγάλος αριθμός αστυνομικών.

Στη συνέχεια, μαζί με τους ακολούθους του, ο Ερντογάν βγήκε έξω από την Αγία Σοφία και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο του μνημείου, από το οποίο άρχισε να ξεκολλά ένα λευκό χαρτί, το οποίο κάλυπτε το νέο όνομα της Αγίας Σοφίας. Κάτω από αυτό το χαρτί, υπήρχε η επιγραφή – γραμμένη στα αγγλικά: Αγία Σοφία, το μεγάλο τζαμί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλαξε και την ταμπέλα από το μνημείο.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ "Σόου" Ερντογάν στην Αγια Σοφιά μαζί με τους "Γκρίζους Λύκους" - Επιθεώρηση της "πρόβας τζενεράλε"...(BINTEO-ΦΩΤΟ)

 

Οι εργασίες και η πρόβα τζενεράλε

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Από χθες έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu.

 

Με τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες η αυριανή προσευχή

Ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, έκανε γνωστό σήμερα πως διορίστηκαν τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ερμπάς, οι Μεχμέντ Μποϊνουκαλίν, Φερούχ Μουτγιέρ και Μπουνιαμίν Τόπκογλου διορίστηκαν ως οι τρεις ιμάμηδες.

Ακόμη, οι μουεζίνηδες είναι οι: Μεχμέτ Χαντί Ντουράν, Ιμπραήμ Κομπάν, Σουκρού Ασιλερέν, Αλπκάν Τσελίκ και Ριντβάν Αμπάς.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο τουρκικό Μέσο ο επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής, τα χαλιά είναι φτιαγμένα από 100% μαλλί που παρήχθη στην Τουρκία.

«Ο Πρόεδρός μας (σ.σ. Ερντογάν) είπε “ας μη χρησιμοποιήσουμε εισαγόμενα υλικά”» δήλωσε ο Αλί Ριζά Οζκούλ προσθέτοντας ότι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν με τοπικό μαλλί.
​Όσο για το χρώμα, ο ίδιος δήλωσε ότι «είναι τέλειο» για τη χρήση που θα γίνει.

Εχθές, πάλι ο κ. Ερμπάς ανέφερε πως οι κουρτίνες έχουν ήδη τοποθετηθεί και τόνισε πως: «δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε ένα καρφί».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αναμενόμενη προσέλευση λέγοντας: «πιστεύω ότι θα έρθουν από 700 μέχρι 1.000 πιστοί», τονίζοντας παράλληλα ότι: «υπάρχει και μια εσωτερική αυλή, θα μπορούσε να μπει κόσμος και εκεί». Διαβεβαίωσε, όμως, πως θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares