Τρίτη , 12 Νοέμβριος 2019
Τελευταία Νέα

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ-Οργή του Ερντογάν κατά ΗΠΑ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων…..

Κάθε φορά που μια νέα χώρα πρόκειται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, η Τουρκία αντιδρά σκληρά. Ωστόσο, η σκληρή αντίδραση και οι διπλωματικές σειρές δεν εμπόδισαν περισσότερες από 30 χώρες να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων . Από τη Γερμανία στη Βραζιλία, τη Ρωσία στην Ελβετία, οι χώρες που αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο από γεωγραφική άποψη και πολιτικές συμμαχίες.

Εντούτοις, η Τουρκία ίσως έχει χρησιμοποιήσει την περισσότερη ενέργεια για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το τουρκικό κράτος καταβάλλει ετησίως εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ για να αποφύγει την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μέχρι στιγμής, οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις κατάφεραν να εμποδίσουν τους Αμερικανούς προέδρους να διατυπώσουν το g-word. Αλλά φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησίασαν τις χώρες που αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε μια μη δεσμευτική απόφαση στις 29 Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας επίσημα τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1917 ως γενοκτονία.

Όπως αναμενόταν, η απόφαση προκάλεσε θυμωμένες αντιδράσεις στην Τουρκία, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέτει τον τόνο καλώντας το ψήφισμα « άχρηστο », δηλώνοντας ότι «μια χώρα της οποίας η ιστορία είναι γεμάτη από το λεκέ γενοκτονίας και δουλείας ούτε έχει το δικαίωμα να πει τίποτα ούτε να μιλήσει στην Τουρκία «.

al-monitor.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares