Δευτέρα , 30 Νοεμβρίου 2020

Πρόκληση στην πρόκληση από την Τουρκία: Μετά τα Βαρώσια, νέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ…….

Πρόκληση στην πρόκληση από την Τουρκία: Μετά τα Βαρώσια, νέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.......

Νέα NAVTEX από την Άγκυρα στην ΑΟΖ της Κύπρου – Τι θα κάνει η Αθήνα;


Στην έκδοση νέας NAVTEX προχώρησε η Άγκυρα για έρευνες του «Μπαρμπαρός» μεταξύ των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και θα ισχύει για διάστημα ενός μήνα, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

Δεν κράτησε για πολύ, όπως όλα δείχνουν η αποχώρηση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, αφού το βράδυ της Παρασκευής η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για το τουρκικό ερευνητικό. Πρόκειται για ακόμη μια τορπίλη στον προωθούμενο διάλογο, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει και τις προκλήσεις της στην Κύπρο, αφού χτες άνοιξε τμήμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Η νέα NAVTEX λήγει στις 20 Νοεμβρίου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το Barbaros “έκοβε βόλτες” εντός κυπριακής ΑΟΖ, προσπαθώντας να προκαλέσει έναν ψυχολογικό πόλεμο νεύρων στην κυπρική και ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα δυτικά της πόλης Χρυσοχούς με νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Όπως φαίνεται το ερευνητικό πλοίο, θα πάρει τη θέση του Yavuz, που πριν από λίγες ημέρες, αποσύρθηκε από την ΑΟΖ της Κύπρου και ελλιμενίστηκε.

Αν και το βράδυ της Πέμπτης, το Barabaros φάνηκε να αποχωρεί από τα νοτιοανατολικά της Κύπρου και να κατευθύνεται δυτικά, απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας.

Σημειώνεται ότι η Navtex που είχε εκδώσει για δέσμευση περιοχής εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έληγε στις 19 Οκτωβρίου.

Η πρόκληση με τα Βαρώσια
Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνδυασμό του ανοίγματος των Βαρωσίων.

Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν την παραλία των Βαρωσίων με κολύμπι και ηλιοθεραπεία, μετά το παράνομο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστραφεί στους μόνιμους κατοίκους της, με την επίλυση του κυπριακού.

Aντι-NAVTEX για αποστρατικοποίηση από την Τουρκία
Λίγη ώρα πριν οι Τούρκοι, με μία νέα μέθοδο που συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό, εκδίδουν αντι-NAVTEX για κάθε ελληνική NAVTEX στο Αιγαίο, ζητώντας αποστρατικοποίηση. Η τελευταία τέτοια κίνηση φαίνεται να είναι για μία άσκηση των ελληνικών δυνάμεων κοντά στη Λέσβο.

Επικοινωνία του Γάλλου ΥΠΕΞ με Κύπρο
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, είχε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα του ανοίγματος μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από την τουρκική πλευρά.

Τον ενημέρωσε επίσης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της της κυπριακής ΑΟΖ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση του κ. Λε Ντριάν έγινε ενόψει και της αποψινής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, του οποίου η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος, για την Αμμόχωστο καθώς και της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Σε όλα αυτά τα εμπρηστικά βήματα της Άγκυρας, η Αθήνα δεν έχει δώσει κάποια δυναμική απάντηση.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares